Vijf keer eerder boetes voor ontruimd aspergebedrijf

De Arbeidsinspectie heeft vanaf 2005 vijf boetes voor in totaal 566.000 euro uitgeschreven aan het aspergebedrijf in het Brabantse Someren dat vrijdag werd ontruimd wegens onveilige huisvesting van seizoensarbeiders. Dat heeft een woordvoerder van de Arbeidsinspectie vandaag gezegd. Het bedrijf kreeg de boetes wegens betaling onder het wettelijke minimumloon, het ontbreken van tewerkstellingsvergunningen en het niet melden van een meldingsplichtig ongeval.

Het bedrijf stond voor dit jaar op de lijst voor een hercontrole door de Arbeidsinspectie. Het liep anders, omdat vrijdag de gemeente besloot tot ontruiming nadat de brandweer de huisvesting van 37 Roemeense seizoenarbeiders op het bedrijf als onveilig had beoordeeld. Na de ontruiming kwamen ook schrijnende arbeidsomstandigheden aan het licht. Burgemeester Alfred Veltman van Someren: „Die deden meer denken aan een vorm van slavernij dan aan die van een modern bedrijf.” De Roemenen vertelden dat ze twaalf uur per dag hadden moeten werken. Zij kregen 5 euro per uur waar hun in Roemenië een loon van 13 euro was voorgehouden. Van dat geld moesten zij naar hun zeggen ook kost en inwoning betalen.

De Arbeidsinspectie heeft vanochtend de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst ingeschakeld. Die onderzoekt of er sprake is van uitbuiting. In dat geval wordt het Openbaar Ministerie ingeschakeld. Of het bedrijf beschikte over een tewerkstellingsvergunning, wordt onderzocht. Zo’n vergunning is verplicht voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië.

De gemeente Someren had na de ontruiming voor vervangende woonruimte gezorgd in een tentenkamp. Daar hebben de Roemenen slechts één nacht geslapen. Ze wilden naar huis. De gemeente heeft een bus gehuurd om de groep naar Roemenië te rijden. Drie van hen hebben volgens de burgemeester aangifte gedaan wegens verduistering van verzekeringspapieren. Het bedrijf had geweigerd deze terug te geven.

De gemeente had het aspergebedrijf eerder toestemming gegeven een groep van ongeveer vijftig seizoensarbeiders op eigen erf te huisvesten, mits de brandveiligheid zou worden verbeterd.

    • Arjen Schreuder