Tibetaanse gemeenschap boos op Balkenende

De Tibetaanse gemeenschap in Nederland verwijt premier Balkenende „slappe knieën” omdat hij begin juni de dalai lama niet wil ontmoeten – de geestelijk leider van Tibet is dan in Nederland.

Met dit besluit, afgelopen vrijdag genomen, gaat het kabinet in tegen een wens van de Tweede Kamer. GroenLinks wil dat premier Balkenende morgen in de Tweede Kamer tekst en uitleg geeft.

„Balkenende zet zichzelf neer als een zwakke leider met een gebrek aan inzicht in fundamentele normen en waarden”, zegt Tsering Tampa, directeur van de internationale Campagne voor Tibet. „Andere Europese landen houden de rug wel recht; Europese leiders als de Duitse Bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy hebben de dalai lama wel ontvangen.”

Balkenende verwees na afloop van de ministerraad vrijdag naar de „gevoeligheden” die er bij de Chinese regering leven over ontmoetingen tussen westerse leiders en de dalai lama. China reageerde boos toen de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel de dalai lama ontvingen. Namens het Nederlands kabinet zal minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) de geestelijk leider wel spreken. „Mijn aanwezigheid daarbij zou niets toevoegen”, zei Balkenende.

Daarmee lijkt de premier toch te zijn bezweken voor Chinese druk om de Tibetaanse leider niet te ontvangen. De Chinese ambassadeur had eerder een diplomatieke dreigbrief naar de Tweede Kamer gestuurd met de boodschap dat een ontvangst slecht zou vallen in Peking. Balkenende ontkende op de persconferentie te zijn gezwicht voor de Chinese druk. Het kabinet bepaalt zelf met wie het praat, maar hij zei ook dat hij een goede relatie heeft met de Chinese premier Wen Jiabao, waarin moeilijke onderwerpen als de mensenrechten en de toestand in Tibet aan de orde komen. Balkenende wil dat niet op het spel zetten. „Dat zou een onverantwoord risico zijn voor de relaties met China”, zei de premier.