Test: Nokia E75, de mobiele mailmachine

Voor de zakelijke bellers die nu nog met zo’n loeigrote Nokia Communicator van 210 gram rondlopen: het hoeft niet meer. Met de E75 heeft Nokia een volwaardige vervanger gemaakt die 139 gram weegt en toch over een uitschuiftoetsenbord beschikt om snel een mailtje te kunnen tikken.  Aan de voorkant van het toestel zit nog steeds

Nokia E75

Nokia E75Nokia E75

Voor de zakelijke bellers die nu nog met zo’n loeigrote Nokia Communicator van 210 gram rondlopen: het hoeft niet meer. Met de E75 heeft Nokia een volwaardige vervanger gemaakt die 139 gram weegt en toch over een uitschuiftoetsenbord beschikt om snel een mailtje te kunnen tikken.  Aan de voorkant van het toestel zit nog steeds een numeriek toetsenbord voor de gebruikelijke telefoonfuncties.

Appeltje eitje, staat er op de verpakking van de Nokia E75. Dat betekent: zelfs volstrekte idioten kunnen nu zelf hun mobiele emailaccount instellen op deze smartphone. En het moet gezegd; de procedure is nu eenvoudiger dan ooit bij een Symbian smartphone is geweest. De mailsoftware is verbeterd, met snellere toegang tot opties en minder doelloos bladeren door de menu’s. Dankzij de nieuwe pushdienst (standaard op de E75) is de gebruiker automatisch op de hoogte van nieuwe mails. Het nadeel is dat die functie wel wat van de batterijtijd afsnoept, omdat er vaker verbinding is met het 3G-netwerk. De standbytijd van 280 uur is dan ook niet haalbaar. In het dagelijks gebruik is 48 uur op een volle accu al heel netjes, zonder dat je het toestel extreem intensief gebruikt.

Het toetsenbord klapt aan de zijkant uit. Je zult er geen  romans op schrijven, maar het werkt voor langere berichten sneller dan het numerieke toetsenbord. De tactiele feedback van beide toetsenbordjes is wat beperkt: de toetsen zijn plat, waardoor je niet altijd blindelings de weg vindt.

De E75 heeft GPS, wifi camera met flitslicht. Maar als het gaat om multimedia-toepassingen loopt de zakelijke E-reeks van Nokia wel iets wat achter op N-serie. Speakers, beeldchip en schermgrootte zijn gewoon wat minder. Toch zullen de meeste zakelijke bellers zich met 3,2 megapixel camera en een 2,4 inch scherm wel redden.

Nokia-fans moeten straks de keuze maken of ze zich inhouden met de E75 (469 euro) of zich te buiten gaan aan de N97 (550 euro), die zowel een 3,5 inch touchscreen scherm als een uitschuifbaar toetsenbord heeft. dat komt vooral uit de verf op het moment dat je filmpjes kijkt of de webbrowser opent. Maar één ding is zeker: de Communicator lijkt rijp voor het Nokiamuseum.

  • E75: 2,4 inch scherm, (320×240 pixels), 139 gram
  • N97: 3,5 inch scherm, (600×360 pixels), 150 gram
  • E90 Communicator: 4 inch scherm (800×352 pixels) en 2 inch (240×320 pixels), 210 gram

Bekijk hier de volledige specificaties van de E75

    • Marc Hijink