Staflid Fonds BKVB verduistert 15 miljoen

Rotterdam. Een medewerker van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) heeft het fonds opgelicht voor ruim 15 miljoen euro. Het fonds, dat subsidies aan kunstenaars verstrekt, heeft inmiddels 12 miljoen euro veilig weten te stellen, onder meer door rekeningen in binnen- en buitenland te blokkeren. De verdachte, hoofd financiën Clemens K., is voortvluchtig. Het Openbaar Ministerie heeft een Europees opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd. K. zou in de maand februari diverse keren het hem maximaal toegestane bedrag op hebben genomen en dat geld hebben doorgesluisd naar binnen- en buitenlandse rekeningen. Een woordvoerder van het fonds laat weten dat deze `route` inmiddels is afgesloten en dat Clemens K. direct is ontslagen nadat de zaak aan het licht kwam. Het Fonds BKVB is, samen met de Mondriaanstichting, de grootste subsidieverstrekker aan kunstenaars. Het heeft jaarlijks ruim 20 miljoen euro te besteden. De betalingsverplichtingen van het Fonds lopen door de fraudezaak geen gevaar, aldus een woordvoerder.