Sri Lanka verslaat de Tamil Tijgers

Het Sri-Lankese leger heeft vandaag, na een kwart eeuw, de oorlog tegen de Tamil Tijgers officieel beëindigd. De rebellen kondigden gisteren aan de gewapende strijd op te geven. Het leger heeft volgens de autoriteiten vandaag hun leider gedood.

„We hebben het hele land bevrijd”, aldus legerleider Fonseka vanmorgen. „We hebben de volledige controle verkregen over de gebieden van de LTTE”, zei hij, refererend aan de officiële naam van de Tamil Tijgers. De rebellen vochten sinds 1983 voor meer autonomie voor de Tamilminderheid in het noorden en oosten. Die voelt zich gediscrimineerd door de Sinhalese meerderheid. De oorlog heeft ruim 70.000 levens gekost.

De staatstelevisie meldde vanmorgen dat de leider van de Tamil Tijgers, Velupillai Prabhakaran, samen met twee adjudanten is gedood toen hij het laatste oorlogsgebied probeerde te ontvluchten. Volgens militaire bronnen omsingelde het leger Prabhakarans voertuig – naar verluidt een ambulance – en een bus met ruim 200 rebellen en zijn allen gedood in een vuurgevecht. Vanmiddag werkte het leger nog aan de identificatie van Prabhakarans lijk.

President Mahinda Rajapaksa zei zaterdag al dat de Tamil Tijgers verslagen waren in hun laatste territorium, een landtong in het oosten van het land waar maanden om gevochten is. In de afgelopen weken waren er voortdurend berichten over grote aantallen burgerslachtoffers in dat gebied. Beide partijen worden beschuldigd van ernstige mensenrechtenschendingen. De rebellen zouden burgers hebben ingezet als menselijk schild. Het leger wordt verweten dat het burgers onvoldoende heeft beschermd. (AP, Reuters)

Commentaar: pagina 7