'Slavernij' bij aspergeboer Someren

In het Brabantse Someren is een aspergestekerij ontruimd, waar zeer schrijnende arbeidsomstandigheden zijn aangetroffen. Burgemeester Alfred Veltman van Someren sprak gisteren van ‘slavernij’.

De situatie kwam vrijdagmiddag aan het licht, doordat de gemeente toestemming had gekregen om de boerderij te ontruimen. Het gebouw voldeed niet aan de voorschriften van de brandweer. De eigenaresse had van de gemeente toestemming gekregen om buitenlandse werknemers op de boerderij te huisvesten, mits aan de voorschriften van brandveiligheid was voldaan.

„Toen we vrijdag gingen ontruimen, kwam naar buiten hoe erg het was gesteld met de arbeidsomstandigheden”, aldus burgemeester Veltman gisteren. Op de boerderij werkten ongeveer vijftig mensen, vooral Roemenen. Zij mochten het terrein niet verlaten. Ze verdienden veel minder dan hun was beloofd; 5 euro in plaats van 13 euro per uur. De vrouw dwong de Roemenen met een bonnensysteem hun levenswaar voor veel geld op het erf zelf te kopen. De arbeiders sliepen in vieze, brandgevaarlijke ruimtes zonder ramen.

„’s Avonds ging de deur op slot. Ze zouden als ratten in de val hebben gezeten als er brand was uitgebroken.” De aspergestekers zijn volgens Veltman ook mishandeld. „Ik heb van een paar mensen gehoord dat zij werden geslagen.”

Na de ontruiming van vrijdag had de gemeente voor vervangende woonruimte (tenten) gezorgd. „Maar daar wilden de Roemenen niets van weten. Zij wilden zo snel mogelijk terug naar huis. De gemeente heeft een bus gecharterd. Zaterdag zijn ze naar Roemenië teruggegaan.”

Een aantal seizoensarbeiders heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling door slaan, intimidatie, verduistering van verzekeringspapieren en het achterhouden van loon. De Arbeidsinspectie en een tolk waren aanwezig bij de gesprekken met de politie.

Het is nog niet bekend welke stappen nu worden genomen tegen de eigenaresse van het aspergebedrijf.