Ronald Koeman bij AZ aan de slag met erfenis oude rivaal

AZ handelt slagvaardig en stelt Ronald Koeman aan als opvolger van Louis van Gaal.

De oud-international heeft na zijn mislukte avontuur bij Valencia iets goed te maken.

AZ presenteert vanmiddag Ronald Koeman (46) als opvolger van trainer Louis van Gaal. Hij tekent voor twee jaar. De naar Bayern München vertrokken Van Gaal was er vorige week nog trots op dat hij de club die hij achterliet, mocht adviseren bij zijn opvolging. In dat verband zal hij waarschijnlijk niet de naam van Koeman hebben genoemd. Van Gaal stapte immers in 2005 op als technisch directeur bij Ajax, wegens een conflict met Koeman die werd gesteund door het bestuur van de Amsterdamse club. Uitgerekend Koeman mag nu aan de slag met de in vier jaar tijd opgebouwde erfenis van Van Gaal. De geboren Zaankanter werd in april 2008 ontslagen bij Valencia, waarmee hij wel de beker won. Het afgelopen seizoen werkte Koeman als analyticus voor de NOS-televisie.

Geestverwant Dick Advocaat (Zenit St. Petersburg) was de favoriet van Van Gaal om in zijn voetsporen te treden bij de landskampioen. De Hagenaar kiest eind deze maand zo goed als zeker voor het bondscoachschap van België en wil in principe geen Nederlandse club meer trainen. AZ had zelf op 1 mei al contact gezocht met Co Adriaanse, maar de trainer die dit weekeinde landskampioen van Oostenrijk werd, wil vooralsnog niet aan een nieuwe werkgever denken.

Nadat AZ het met Bayern München eens werd over de overgang van Van Gaal, heeft het slagvaardig gehandeld en binnen vier dagen een nieuwe trainer van naam gecontracteerd. Tevens is zijn trouwe secondant Tonny Bruins Slot vastgelegd. Volgens Dirk Scheringa was Koeman de ideale opvolger van Van Gaal. „Wegens zijn nuchtere instelling en de vele prijzen die hij heeft gewonnen”, aldus de voorzitter en eigenaar van de Alkmaarse club. Koeman werd als trainer in Nederland kampioen met Ajax en PSV. De oud-international was ook favoriet in verband met zijn uitgebreide ervaring in de Champions League, als speler en trainer. In de laatste hoedanigheid steeds bijgestaan door superscout Bruins Slot, die elke tegenstander haarfijn analyseert op zijn sterke en zwakke punten.

Koeman liet de afgelopen weken al doorschemeren dat hij het liefst weer een club in Nederland wilde trainen. Hij stond open voor een terugkeer naar Ajax, maar het werd AZ. Ongetwijfeld zal hij in Alkmaar zijn eisen hebben gesteld op het gebied van spelersmateriaal, dat minimaal op hetzelfde niveau moet blijven om het succes van afgelopen seizoen in de eredivisie te continueren. Voor verschillende spelers (doelman Sergio Romero, Moussa Dembélé, Demy de Zeeuw) bestaat belangstelling uit het buitenland. Ook topscorer Mounir El Hamdaoui zal zijn opgevallen. Scheringa denkt echter deze internationals aan hun doorlopende contract te kunnen houden. De prolongatie van de landstitel wordt voor AZ volgend seizoen nog eens bemoeilijkt door de deelname aan de groepsfase van de Champions League.

Koeman is in zijn trainersloopbaan toe aan een sportieve revanche. Hij liet PSV, dat hij dankzij de misstap van AZ tegen Excelsior op de laatste competitiedag kampioen had gemaakt, vroeg in het seizoen 2007-2008 in de steek voor een aanbieding van Valencia. Koeman probeerde schoon schip te maken, maar het effect was averechts: opstand in de spelersgroep en matige resultaten. Even kwam zelfs de degradatie angstvallig dichtbij. Koeman en Bruins Slot hadden een verkeerde keuze gemaakt en werden na een half jaar op straat gezet. Een ontslag dat miljoenen euro’s kostte aan afkoopsommen.

Bij Ajax hield Koeman de eer aan zichzelf. Op 25 februari 2005 nam hij zelf ontslag, toen hij tot de conclusie kwam dat hij het vastgelopen elftal uit de Arena niet meer vlot kon trekken. Ajax was de avond ervoor uitgeschakeld voor de UEFA Cup in en door Auxerre. Koeman gooide dodelijk vermoeid de handdoek in de ring. Met dat ontslag gaf hij in feite ook een brevet van onvermogen aan het bestuur van de Amsterdamse club dat een half jaar eerder een verkeerde beslissing had genomen in de machtsstrijd tussen Koeman en Van Gaal.

    • Erik Oudshoorn