Retour Den Haag-Brussel

Brusselt ’ie, of Brusselt ’ie niet?

Hij houdt niet van Brussel.

Hij heeft ongelofelijk veel zin om naar Brussel te gaan.

Hij gaat natuurlijk niet in Brussel wonen.

Het was een wat gemengde boodschap, die Tweede-Kamerlid Hans van Baalen zaterdagmiddag op het partijcongres voor de VVD-leden had. De nieuwe lijsttrekker voor de Europese verkiezingen op 4 juni had ook een complex standpunt te verkopen. De VVD wil ‘eurorealistisch’ zijn: kiezers die alles met een Europees luchtje wantrouwen, wil je niet wegjagen. Maar de partij begrijpt ook dat er nogal wat belangrijke dingen worden besloten in de Brusselse „glaspaleizen”, zoals Van Baalen ze graag noemt. Zoals beter toezicht op banken, het gezamenlijk beperken van immigratiestromen en een Europese databank met het DNA van criminelen.

Het bedienen van beide gedachten zal Van Baalen een intensief woon-werkverkeer opleveren. Om keihard voor de Nederlandse belangen op te komen, moet hij in Brussel zijn. Maar omdat hij niet van Brussel houdt, blijft hij „gewoon in Den Haag wonen, tussen mijn kiezers”. De VVD’er heeft misschien nooit een van de belangrijkste adviezen van hoogleraar politicologie en Europa-orakel Rinus van Schendelen gehoord: wie macht zoekt in Brussel, moet niet ’s middags naar huis gaan. Want pas als de kantoren gesloten zijn, worden de belangrijke besluiten genomen. (DS)

Lekker stampen naast de olifant

Bekende Nederlanders hebben zich tot nu toe redelijk afzijdig gehouden van de Europese verkiezingscampagne. Maar wat te denken van bekende buitenlanders? Afgelopen donderdag haalde Europarlementariër Ria Oomen, nummer 25 en daarmee tevens laatste op de CDA-kandidatenlijst, de Luxemburgse minister-president Jean-Claude Juncker naar ‘haar’ Limburg in het kader van haar campagne om met voorkeurstemmen alsnog te worden verkozen. Het was een zeer geslaagde dag, liet Oomen op haar eigen website weten: „Deze campagne laat ik ook anderen vertellen dat Nederland niet zonder Europa kan”, schrijft zij. Wat moet je dan nog als nummer 12 op de CDA-lijst? Jongerenkandidaat Michiel Dijkman (24) en ook uit Limburg, had dit weekeinde het antwoord. Hij kwam met niemand minder dan de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de proppen. Dat wil zeggen: hij ging naar Merkel toe in Aken waar zij afgelopen zaterdag de Duitse campagne voor de Euroverkiezingen opende. „Alleen met investeringen in de toekomst lukt het een weg te vinden om uit de ergste crises van de afgelopen 60 jaar te komen’’, zei Merkel daar. Wat zegt nu het eigen persbericht van Michiel Dijkman nadat dit citaat is vermeld? „Dijkman vindt ook dat in de toekomst geïnvesteerd moet worden”. Kortom, zoals de muis zei tegen de olifant toen ze de brug overgingen: „wat stampen we lekker”. (MK)

Een beloning voor foute antwoorden

Wat hebben Sinterklaas, een Oranjesupporter en ChristenUnie/ SGP-lijsttrekker Peter van Dalen met elkaar gemeen? Het trio figureert in een filmpje van de christelijke partij op www.hoeeurorealistischbenjij.nl. Als Nederlandse bewaker tegen een ‘Europese superstaat’ staat Sinterklaas bij een angstige Oranjefanaat. Sinterklaas wuift naar de camera en Van Dalen spreekt zijn acteertalent aan om stellingen over Europa voor te leggen. „Doe goed je best, dat is goed voor jou en voor de Hollander.”

Met de ‘viral’, een interactief soort filmpje waarmee de SP succes boekte in vorige campagnes, lijken de partijen te willen scoren bij meer dan de vaste achterban.

Maar wat is de beloning als je de goede ‘eurorealistische’ antwoorden geeft? De kijker wordt getrakteerd op een hossende en vals zingende Oranjesupporter. Veel leuker is om antwoorden te geven waar de ChristenUnie/SGP het niet mee eens is. Moet Turkije buiten de Europese Unie blijven? De christelijke partijen vinden van wel, maar de kijker kan beter nee aanvinken. Dan krijgt de man waarvoor je je bij grote voetbaltoernooien licht schaamt, een emmer blauwe verf over zijn hoofd. Wat is hiervan het nut? Een campagnewoordvoerder: „Veel mensen hebben het filmpje al gezien, het wordt volop doorgestuurd.” (DdH)

Bijdragen: Daan de Hulster, Mark Kranenburg en Derk Stokmans.

    • Derk Stokmans
    • Daan de Hulster
    • Mark Kranenburg