Republikein naar China voor VS

Washington. De Amerikaanse president Obama heeft de Republikein Jon Huntsman zaterdag voorgedragen voor de belangrijke post van ambassadeur in China. De 49-jarige gouverneur van de staat Utah geldt als een zwaargewicht binnen de Amerikaanse oppositiepartij. Huntsman krijgt de taak om de banden tussen de VS en de opkomende grootmacht China te versterken. Hij spreekt Mandarijn en vervulde al eerder belangrijke posten in Zuidoost-Azië - zo was hij ambassadeur in Singapore. Zijn voordracht moet nog worden goedgekeurd door de Senaat. Huntsman speelde een belangrijke rol in de presidentscampagne van Obama`s Republikeinse rivaal John McCain. De gouverneur had daarom niet verwacht gebeld te worden door ”de persoon die ons heeft verslagen”. De gematigde Republikein werd zelf gezien als een potentiële presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2012.