Regering Somalië verder in het nauw

Islamitische opstandelingen in Somalië hebben dit weekeinde de internationaal gesteunde interim-regering verder in het nauw gedrongen door de strategisch belangrijke stad Jowhar in te nemen.

Ooggetuigen meldden dat leden van de Al-Shabaab, een strijdgroep van streng-islamitische rebellen die al grote delen van Midden-Somalië controleert, zondag de laatste militieleden die nog loyaal waren aan de regering uit de buitenwijken van Jowhar verjaagden. Hierop stroomden honderden Shabaab-strijders de stad in, en bevrijdden onder meer medestanders uit de gevangenis.

De zuidelijke stad ligt op een belangrijke doorvoerroute naar de enkele tientallen kilometers zuidelijker gelegen hoofdstad Mogadishu. Ook is het de thuisbasis van de huidige president van het land, Sheikh Sharif Sheikh Ahmed.

In Mogadishu heeft de regering nu nog slechts de macht over enkele huizenblokken. Dit weekeinde leverde ze er opnieuw hevige strijd met opstandelingen.

De Al-Shabaab maakte oorspronkelijk deel uit van de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU). Dit verbond van verscheidene islamitische strijdgroepen had in 2006 een half jaar de macht in handen in Mogadishu en grote delen van de rest van het land en wist een relatieve rust en orde te scheppen. Bij een door de VS gesteunde invasie verjoeg het leger van buurland Ethiopië de ICU eind 2006. Verscheidene facties binnen de radicaal-islamitische oppositie strijden sindsdien om de macht, met elkaar of met de regering.

De regering er is de afgelopen tijd in geslaagd strijders van gematigde groepen binnen de oppositie aan zich te binden. Dit weekeinde meldde de leider van een invloedrijke factie binnen de Islamitische Partij, een andere machtige rebellengroep, dat hij met zijn mannen is overgelopen naar de regeringszijde. (AP, BBC)