Phelps terug in het water, maar verliest

Michael Phelps is terug in het zwembad, maar de resultaten zijn nog niet zoals de zwemwereld van hem gewend was. Bij zijn eerste wedstrijden sinds zijn gouden olympische toernooi van Peking moest de Amerikaan tot twee keer toe een ander voor laten gaan.

Gisteravond was de Franse sprinter Frederick Bousquet hem te snel af op de 100 meter vrije slag tijdens de Charlotte UltraSwim in North Carolina. Phelps (49,04) moest bijna een seconde toegeven op de Fransman (48,22).

Zaterdag had Phelps al een nederlaag geleden op de 100 meter rugslag, niet zijn sterkste nummer. Zijn landgenoot Aaron Peirsol (53,32) was bijna een halve seconde sneller dan Phelps (53,79). Dat betekende de eerste nederlaag voor de ‘menselijke dolfijn’ in bijna een jaar.

Toch was Phelps, die in Peking acht gouden medailles behaalde, tevreden over zijn rentree. „De belangrijkste redenen dat ik verloor waren mijn keerpunten en mijn finish”, zei hij na afloop van zijn 100 vrij. „Ik ben niet teleurgesteld met de tijd, maar de finish was dramatisch. Er zijn kleine dingen waar ik aan moet werken. Maar alles bij elkaar was het een goed toernooi.”

Phelps kwam na zijn zegetocht in Peking in opspraak nadat in een Engelse krant een foto van hem werd afgedrukt waarop te zien was hoe de zwemmer aan een waterpijp zoog. Daarop werd Phelps voor drie maanden geschorst door de Amerikaanse zwembond.