Peloton in Giro staat stil bij zware val van Horillo

De gisteren verreden etappe in de Ronde van Italië, gewonnen door de Britse wielrenner Mark Cavendish, telt niet mee voor het algemeen klassement. Dat heeft de organisatie besloten naar aanleiding van de zware valpartij zaterdag van de Spaanse renner Pedro Horillo van Rabobank. De koersdirectie vreesde voor nieuwe valpartijen tijdens de negende etappe, die bestond uit tien ronden in Milaan, en wilde nieuwe incidenten voorkomen. Het peloton reed gisteren in een rustig tempo.

De 34-jarige Spanjaard kwam zaterdag na ongeveer 70 kilometer koers ten val tijdens de afdaling van de Culmine di San Pietro. Hij sloeg over de kop en vloog over de vangrail heen een ravijn in. Horillo kwam ruim zestig meter lager terecht. Een traumateam had een kwartier nodig om hem te lokaliseren.

Zijn ploeggenoten hadden het ongeluk niet zien gebeuren, ploegleider Adri van Houwelingen van Rabobank evenmin. Hij werd later ingelicht. „Pedro heeft een vrije val van enige meters gemaakt, is op stenen terechtgekomen en daarna verder naar beneden geschoven”, vertelde Van Houwelingen. „Het eerste uur was het moeilijkst voor ons. Eerst was hij onvindbaar, later wisten we dat hij zwaargewond was, maar niet hoe ernstig. We kunnen alleen het beste hopen voor onze collega.”

Horillo brak bij zijn val een bovenbeen, een knieschijf, twee ruggenwervels en liep verscheidene ribbreuken op. In het ziekenhuis van Bergamo werd Horillo enige tijd kunstmatig in coma gehouden, omdat klaplongen zijn ademhaling bemoeilijkten. Gisteren was hij weer aanspreekbaar, kon hij zijn armen en benen bewegen en reageerde hij op dingen.

Het peloton hield tijdens één van de passages van de finish in Milaan stil. De Italiaanse klassementsleider, Danilo di Luca, sprak het publiek via een microfoon toe en legde uit dat de wielrenners het plaatselijke traject te gevaarlijk vonden en daarom niet op volle snelheid voorbijkwamen. Het publiek toonde begrip en reageerde met een applaus.

Konstantin Sivtsov won zaterdag de achtste etappe. De Wit-Rus ontsnapte in de slotfase van de rit over 209 kilometer, van Morbegno naar Bergamo, uit de groep met de favorieten en finishte met een voorsprong van 21 seconden. Zijn Noorse ploeggenoot Edvald Boasson Hagen won de sprint van de achtervolgers. Hij versloeg onder anderen Di Luca, die zijn roze leiderstrui behield en in het algemeen klassement 13 seconden voorsprong heeft op de Zweed Thomas Lövkvist. Levi Leipheimer staat vierde (op 51 seconden) en kopman Denis Mentsjov van de Raboploeg vijfde (op 58 seconden). (ANP)