Onrust bij proces tegen Suu Kyi

Het proces tegen Birma’s oppositieleider Aung San Suu Kyi dat vandaag begon, gaf aanleiding tot veel onrust in de buurt van de Inseingevangenis in de stad Rangoon. Meer dan honderd demonstranten zouden door de buitenste politiebarricaden zijn gedrongen. Een jonge demonstrant werd afgevoerd door de politie.

Suu Kyi staat terecht omdat zij onlangs de regels van haar huisarrest, dat nu al jaren duurt, zou hebben geschonden door een Amerikaan in haar huis te laten logeren. De man, John William Yettaw, zwom vorige week het meer bij het huis van de Birmaanse politica over. Hij zou twee nachten in haar huis zijn gebleven hoewel Suu Kyi hem verzocht weg te gaan. Yettaw, een mormoon en vader van zeven kinderen, zou in haar huis hebben gebeden. Ook tegen hem is vandaag een proces begonnen.

Demonstranten kondigden aan door te gaan met hun protesten totdat hun politieke leider vrij is. Suu Kyi, die op 27 mei na zes jaar huisarrest vrij zou komen, loopt het gevaar opnieuw tot vijf jaar te worden veroordeeld door het militair regime.

Volgens een woordvoerder van de verdediging van Suu Kyi heeft de rechtbank het verzoek om een openbaar proces verworpen. Hij zei dat de zitting vandaag overwegend procedureel was. Een politieagent trad op als getuige voor het Openbaar Ministerie.

De aanklacht tegen Suu Kyi wordt breed uitgelegd als een voorwendsel om haar opgesloten te houden tot na de verkiezingen die voor volgend jaar zijn gepland. De laatste verkiezingen in Birma, in 1990, werden gewonnen door de partij van Suu Kyi. (AP)