Noorwegen wint Songfestival

Alexander Rybak (Foto AP) Norway's Alexander Rybak holds the trophy after winning the 2009 Eurovision Song Contest at the Olympic Stadium in Moscow, Russia, early Sunday, May 17, 2009. (AP Photo/Sergey Ponomarev) Associated Press

Noorwegen heeft zaterdagavond in Moskou met overmacht het 54ste Eurovisiesongfestival gewonnen. De zingende violist Alexander Rybak, vooraf al veruit favoriet, kreeg voor zijn folknummer Fairytale 387 punten van het publiek in 42 landen en van de vakjury’s, een absoluut record. Het was na 1985 en 1995 de derde keer dat Noorwegen won, zodat het land volgend jaar het festival opnieuw mag orginiseren.

In totaal deden 25 landen mee aan de finale. IJsland eindigde op de tweede plaats met 218 punten, Azerbeidzjan werd derde met 207 punten. Door het nieuwe systeem met de vakjury’s en omdat anders dan vorige jaren de Oost-Europese landen minder systematisch elkaar de punten gaven, konden ook West-Europese landen onder de tien eerste eindigden: naast noorwegen en IJsland ook het Verenigd Kinkrijk (5), Griekenland (7) en Frankrijk (8).

De Franse deelneemster Patricia Kaas stond als enige geheel alleen op het podium met haar klassieke chanson Et s’ il fallait le faire. De laatste plaatsen waren zaterdag voor Malta, Spanje, Litouwen en Finland.

Dinsdag en donderdag plaatsten twintig landen zich voor de finale, de Nederlandse Toppers lukte dat niet. Achteraf bleek dat tien punten van Albanië en één punt van Denemarken ervoor zorgden dat de Toppers onder de 19 halve finalisten niet als laatsten eindigden, maar nog net voor Slowakije en Letland. Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje, die financieel extra veel bijdragen, en gastland Rusland waren vrijgesteld van de voorronden.

De verboden demonstratie voor meer rechten voor homoseksuelen werd zaterdagmiddag door de Moskouse politie hardhandig beëindigd. Zo’n veertig demonstranten werden gearresteerd. Aanvankelijk had Gordon willen meelopen, maar hij zag daarvan af op advies van onder anderen de Nederlandse ambassadeur in Moskou.