Nieuwe oppositieleider Japan

De grootste oppositiepartij van Japan, de Democratische Partij (DPJ), heeft zaterdag Yukio Hatoyama (62) als nieuwe leider gekozen in een poging de parlementsverkiezingen over enkele maanden te winnen. Hij volgt Ichiri Ozawa op die vorige week aftrad nadat zijn positie door een corruptieaffaire in zijn partij onhoudbaar was geworden.

Hatoyama moet de komende maanden het vertrouwen zien te winnen van het electoraat, en vooral het zwevende deel daarvan, om het machtsmonopolie van de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) van premier Taro Aso te doorbreken. De LDP is de afgelopen vijftig jaar vrijwel onafgebroken aan de macht in Japan. Volgens peilingen hebben de democraten nog altijd een voorsprong op de LDP, maar zij hebben door de corruptieaffaire wel terrein moeten prijsgeven.

Hatoyama is, zoals veel leidende politici in Japan, telg van een politieke dynastie. Hij is kleinzoon van de vroegere premier Ichiro Hatoyama, zijn vader was minister van Buitenlandse Zaken. De nieuwe DPJ-leider, die met 124 tegen 95 stemmen won van zijn opponent Okada, wil de dominante rol van de bureaucratie in Japan terugdringen. Ook wil hij het pensioensysteem in het sterk vergrijzende land versterken. Verkwisting van overheidsgeld moet worden teruggedrongen, stelt Hatoyama. Ook bepleit hij financiële steun voor boeren en gezinnen.

Hatoyama, die zijn partij leidde van 1999-2002, geldt als een politieke vertrouweling van zijn voorganger Ozawa. Volgens sommige analisten zou hem dat wel eens aangewreven kunnen worden, naast zijn imago als ouderwets politicus. Hatoyama kondigde na zijn overwinning aan dat Ozawa een belangrijke rol in de partij blijft spelen. (BBC, Reuters)