Lage heffing elektrische auto

Staatssecretaris De Jager (Belastingen, CDA) wil het gebruik van elektrische auto’s bevorderen met fiscale prikkels.

Vanaf volgend jaar telt voor leaserijders met een elektrische auto een verlaagde fiscale bijtelling van 10 procent, maakte De Jager zaterdag bekend op een verkiezingsbijeenkomst van het CDA op het TT-circuit van Assen. De bijtellingen voor een standaardleaseauto is 25 procent, voor een hybride auto 14 procent.

Ook wil De Jager een vrijstelling invoeren voor de BPM (de belasting van 40 procent op de nettowaarde van personenauto’s en motorfietsen) op elektrische auto’s.

„Door de lage bijtelling nu al in de wet op te nemen hoop ik fabrikanten een extra duwtje in de rug te geven zodat de elektrische auto binnen afzienbare tijd voor iedereen een betaalbaar alternatief kan bieden”, zei De Jager.

Auto’s met elektrische aandrijving zijn nu nog kostbaar. Volgens De Jager heeft Renault een betaalbaar model in ontwikkeling en zijn ook Amerikaanse en Chinese bedrijven bezig met auto’s in de prijsklasse tussen 20.000 en 30.000 euro.

Probleem is dat er nog nauwelijks oplaadpunten bestaan waar gebruikers de accu’s van hun elektrische auto kunnen opladen. Onlangs is wel overeenstemming bereikt om de komende drie jaar 10.000 oplaadpunten te installeren in Nederland.

Eenmalig opladen van de accu’s van een elektrische auto’s vergt evenveel stroom als een huishouden in vijf dagen gebruikt. Grootschalig gebruik van oplaadpunten betekent dus een zware belasting van het elektriciteitsnet.