Koeman aan de slag met erfenis van Van Gaal

AZ ziet in Ronald Koeman de ideale coach om de club komend seizoen wegwijs te maken in de Champions League. Eerder loodste hij al Ajax, Benfica en PSV naar de kwartfinales.

Ronald Koeman (46) volgt Louis van Gaal op als trainer van AZ. Hij begint op 12 juni en tekent vandaag een contract voor twee jaar. „Maar het zou ook een langer dienstverband kunnen worden”, vertelde Koeman gisteravond in het tv-programma Studio Voetbal waarvoor hij het afgelopen seizoen als analyticus werkte. „Voorzitter Dirk Scheringa wil trainers voor vele jaren gaan vastleggen.”

Nadat AZ het met Bayern München eens werd over de overgang van Van Gaal, heeft het slagvaardig gehandeld en binnen vier dagen een nieuwe trainer van naam gecontracteerd. Daarnaast is Koemans trouwe secondant Tonny Bruins Slot vastgelegd. Volgens Scheringa was de voormalige verdediger de ideale opvolger van Van Gaal. „Wegens zijn nuchtere instelling en de vele prijzen die hij heeft gewonnen”, aldus de voorzitter en eigenaar van de Alkmaarse club. Koeman werd als trainer in Nederland kampioen met Ajax en PSV. Verder was hij coach bij Vitesse, Benfica en Valencia.

De oud-international was ook favoriet bij AZ in verband met zijn ruime ervaring in de Champions League, als speler en trainer. In 1992 maakte hij in dienst van Barcelona de winnende goal in de finale van de Europa Cup I tegen Sampdoria. Als coach haalde hij met Ajax, Benfica en PSV de kwartfinales van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Hij werd steeds bijgestaan door scout Bruins Slot, die tegenstanders analyseert op sterke en zwakke punten.

Koeman liet de afgelopen weken al doorschemeren dat hij het liefst weer een club in Nederland wilde trainen. Hij stond open voor een terugkeer naar Ajax, maar het werd AZ. Ongetwijfeld zal hij in Alkmaar zijn eisen hebben gesteld op het gebied van spelersmateriaal, dat minimaal op hetzelfde niveau moet blijven om het succes van afgelopen seizoen in de eredivisie te continueren. Voor verschillende spelers (doelman Sergio Romero, Moussa Dembélé, Demy de Zeeuw) bestaat belangstelling uit het buitenland. Ook topscorer Mounir El Hamdaoui zal zijn opgevallen. Scheringa denkt echter deze internationals aan hun doorlopende contract te kunnen houden. Koeman praat de komende dagen met de kredietverstrekker over de invulling van de selectie. „Op dit gebied is er best wel iets mogelijk”, aldus de oud-speler van FC Groningen, Ajax, PSV, FC Barcelona en Feyenoord. „Maar de selectie ziet er nu grotendeels al prima uit.”

De prolongatie van de landstitel wordt voor AZ volgend seizoen bemoeilijkt door de deelname aan de groepsfase van de Champions League. Overwinteren in het miljoenenbal is de afgesproken doelstelling. Koeman vindt het geen groot nadeel dat hij bij een club gaat trainen die wellicht aan de top van de sportieve en financiële mogelijkheden zit. „Bij PSV moest ik Guus Hiddink doen vergeten. Ik vind dat je voor zo’n uitdaging niet moet weglopen.”

De naar Bayern München vertrokken Van Gaal was er vorige week nog trots op dat hij AZ mocht adviseren bij zijn opvolging. In dat verband zal hij waarschijnlijk niet de naam van Koeman hebben genoemd. Ofschoon beiden in de Portugese Algarve op tweehonderd meter van elkaar een tweede huis hebben, spreken ze nooit met elkaar. Van Gaal stapte immers in 2005 op als technisch directeur bij Ajax, wegens een conflict met Koeman die werd gesteund door het bestuur van de Amsterdamse club. Uitgerekend Koeman mag nu aan de slag met de in vier jaar tijd opgebouwde erfenis van Van Gaal.

Dick Advocaat was de favoriet van Van Gaal om in zijn voetsporen te treden bij de landskampioen. De huidige trainer van Zenit Sint-Petersburg kiest eind deze maand zo goed als zeker voor het bondscoachschap van België en wil in principe geen (Nederlandse) club meer trainen. AZ had zelf al contact gezocht met Co Adriaanse, die dit weekeinde met een landstitel afscheid nam van Red Bull Salzburg maar nog niet aan een nieuwe werkgever wil denken.

Koeman is in zijn trainersloopbaan toe aan een sportieve revanche. Hij liet PSV, dat hij dankzij de misstap van AZ tegen Excelsior op de laatste competitiedag kampioen had gemaakt, vroeg in het seizoen 2007-2008 in de steek voor Valencia. Koeman probeerde daar schoon schip te maken, maar het effect was averechts: opstand in de spelersgroep en matige resultaten. Koeman, die nog wel de Spaanse beker won, werd na een half jaar weer ontslagen. Bij Ajax hield Koeman de eer aan zichzelf. In februari 2005 nam hij ontslag, toen hij tot de conclusie kwam dat hij het vastgelopen elftal niet meer vlot kon trekken. Ajax was de avond ervoor uitgeschakeld voor de UEFA Cup in en door Auxerre.

    • Erik Oudshoorn