Julio wilde altijd al een vrouw zijn

(Claudia Daut/Foto Reuters) Transvestite Julio Yoaris Alvarez looks at a wig at his home as the world celebrates the International Day Against Homophobia in Havana May 16, 2009. From an early age, Alvarez dreamt of having a sex-change operation and is currently awaiting his turn for one under the Cuban health care system. The surgery, like all other health care in Cuba, will be free of charge for applicants. REUTERS/Claudia Daut (CUBA SOCIETY HEALTH)
(Claudia Daut/Foto Reuters) Transvestite Julio Yoaris Alvarez looks at a wig at his home as the world celebrates the International Day Against Homophobia in Havana May 16, 2009. From an early age, Alvarez dreamt of having a sex-change operation and is currently awaiting his turn for one under the Cuban health care system. The surgery, like all other health care in Cuba, will be free of charge for applicants. REUTERS/Claudia Daut (CUBA SOCIETY HEALTH) REUTERS

De Cubaan Julio Yoaris Alvarez bekijkt in zijn huis in de hoofdstad Havana zijn pruik. Alvarez wil al vanaf zijn kindertijd een vrouw zijn en staat op de wachtlijst voor een geslachtsoperatie. Deze operatie is, net als de de gehele gezondheidszorg in Cuba, gratis. Afgelopen zat erdag werd over de hele wereld de Internationale Dag tegen homo/transfobie gevierd. Volgens Merijn de Waal, Latijns-Amerika redacteur van NRC, laat Cuba met de viering van deze dag zien niet langer tegen homoseksualiteit, travestie en transseksualiteit te zijn. „In de jaren zeventig spoorden controleurs namens de staat homoseksuelen op. Veel homoseksuele schrijvers en acteurs zijn toen het land uitgevlucht.”

De film Fresa y Chocolate, over een jonge homo in het Cuba van Fidel Castro, maakte in 1993 het onderwerp voor het eerst bespreekbaar.

Mariela Castro, nichtje van Fidel en de dochter van president Raúl, zet zich al jaren in voor gelijke rechten van homoseksuelen. Tegenwoordig doet zij dit als directeur van het Cubaans Nationaal Centrum voor Seksuele Opvoeding. Ze liep zaterdag ook mee in een demonstratie.

Bekijk Fresa y Chocolate via nrcnext.nl/links