Internetradio voor 25-plus

(Foto Andreas Terlaak) Kluun in zijn huis te Amsterdam geportreteerd. Foto: Andreas Terlaak
(Foto Andreas Terlaak) Kluun in zijn huis te Amsterdam geportreteerd. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

„Van jongs af was ik gek van radio. Mijn helden waren Frits Spits en Curry & Van Inkel. Op een gegeven moment ben je te oud voor de spelletjes en het geschreeuw op de Nederlandse radio. In de jaren negentig raakte ik verliefd op Studio Brussel, nog altijd het voorbeeld hoe je kwaliteitsradio voor 25-plussers kunt maken. Prachtig hoe daar rock en dance worden gecombineerd met beschaafd en humoristisch commentaar, zonder angst voor nieuwe muziek. Dat is voor mij de ideale radio.”

Schrijver Kluun maakt een wekelijks programma voor KXradio, het kabel- en internetstation dat werd opgericht door Rob Stenders onder het motto ‘4 the Love of Music’. In zijn debuutroman Komt Een Vrouw Bij De Dokter (2003) maakte Kluun, schrijversnaam van Raymond van de Klundert, veelvuldig gebruik van tekstcitaten uit het internationale poprepertoire. In Klunen op KX (dinsdag van 11-12 u.) geeft hij onder meer literaire tips en een cursus Springsteen voor beginners. Andere medewerkers aan de deze week gestarte nieuwe programmering van KX (spreek uit: kicks) zijn actrice Carice van Houten, muzikant Hans Vandenburg en radiocoryfeeën Jeroen van Inkel, Kees Baars en Simone Walraven.

„Liefde voor muziek bindt ons samen. Iedereen kan draaien wat hij wil. Ik ken geen enkel ander radiostation waar dat nog zo is, zonder formats of van boven opgelegde playlist. Dat kost misschien luisteraars, maar via de podcast op internet hoef je een programma niet per se op een vaste tijd te beluisteren. Het is ouderwets deejay’tje spelen, zoals ik vroeger deed op feestjes en partijen waar je rustig André Hazes en Guns N’ Roses na elkaar kon draaien.

„Ik hou van vaste rubrieken in een radioprogramma, zoals De Avondspits die had. Elke week draai ik iets Nederlands, met het thema ‘Eigen volk eerst’. Om te beginnen Johan, fantastische muzikanten met Beatleswaardige popmuziek. Henk Huppelschoten, een groot humorist, doet een column. Bruce Springsteen figureerde al prominent in mijn boeken Zijn teksten vind ik ongelofelijk goed. Hij kan een klein onderwerp aanpakken, bijvoorbeeld hoe een man vertelt dat hij werkloos is geworden, en daarmee een veel breder probleem behandelen.

„Literatuur past heel goed in een radioprogramma, zo lang het maar niet saai wordt. Op Lowlands treed ik op met Nightwriters en daar komen mensen soms net zo enthousiast vandaan als van een popconcert. We proberen literatuur op een vermakelijke manier te verpakken. Een boekbespreking op de radio heeft alleen zin als je wat positiefs kunt zeggen. Net als met muziek heb ik daar een bepaalde zendingsdrang in. Iedereen moet weten dat ik vind dat Paul Kalkbrenner de beste minimal house van nu maakt. Zoals ik ook graag een lekkere oude stamper van The Sweet draai.

„Er komt hobbyisme kijken bij het maken van zo’n radioprogramma, maar net als bij het schrijven van een boek wil ik dat het zo goed mogelijk wordt. De spanning die je voelt bij iets nieuws, iets waar je alles helemaal perfect wilt doen, had ik lang niet meer gevoeld. Optreden voor 1500 man, zoals laatst op de Gimmick-avond in Paradiso, levert me geen grote spanning meer op. Maar in de radiostudio, tussen al die knoppen, had ik weer eens ouderwets last van klotsende oksels.”

www.kluun.nl, www.kxradio.nl.

    • Jan Vollaard