Inspectie onderzoekt `hiv-healings` alsnog

Amsterdam. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat toch onderzoek doen naar zogeheten `hiv-healings` in migrantenkerken in Amsterdam-Zuidoost. Minister Ab Klink (Volksgezondheid, CDA) heeft de Inspectie daartoe opdracht gegeven, zo schrijft hij in een brief aan de betrokken Amsterdamse wethouders Freek Ossel en Marijke Vos. De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap, waar homoseksualiteit en hiv nog een taboe zijn. De healings zouden mensen kunnen genezen van homoseksuele gevoelens en hiv, beweren de religieuze leiders. De gemeente heeft sterk de indruk dat hiv-positieve mensen op deze manier van de reguliere zorg wegblijven, omdat ze in de veronderstelling leven dat ze beter zijn. In december stelde Klink nog dat de Inspectie niet de bevoegdheden had om niet-reguliere zorg aan te pakken. De Inspectie gaat nu bekijken of de uitvoerders van healings, patiënten de toegang tot reguliere zorg ontzeggen. Amsterdam is tevreden dat er nu toch een onderzoek komt, zo meldde een woordvoerder.