Homodemonstratie Moskou neergeslagen

Moskou. De Russische oproerpolitie heeft zaterdag in Moskou een homodemonstratie afgebroken, voorafgaand aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De betoging was verboden door de autoriteiten, maar demonstranten gingen toch de straat op. De autoriteiten hadden eerder wel toestemming gegeven voor een tegendemonstratie door nationalistische en religieuze groeperingen. Een woordvoerder van de Russische politie zei tegen persbureau RIA Novosti dat ongeveer veertig mensen zijn opgepakt. ”Ze zijn niet aangehouden omdat ze de wet hebben overtreden, maar als waarschuwing dat het onaanvaardbaar is evenementen te houden zonder toestemming van de autoriteiten.” Volgens de organisator van de homodemonstratie, Nikolai Aleksejev, was het doel dat de deelnemende landen het Eurovisie Songfestival in Moskou zouden boycotten ”om te laten zien dat de Russische staatsonderdrukking van mensenrechten niet aanvaardbaar is”.