Fonds BKVB ontkent falend toezicht

Het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB) ontkent dat het toezicht op de financiën onvoldoende was. Vrijdag kwam aan het licht dat het voormalig hoofd financiën van het fonds, Clemens K., tussen februari en maart van dit jaar in totaal 15,5 miljoen euro overmaakte naar rekeningen die niet van kunstinstellingen, maar van hemzelf bleken te zijn. „Accountants controleerden het werk van K. Daarbij was nooit eerder een onregelmatigheid opgemerkt”, aldus een woordvoerder.

De PVV heeft afgelopen vrijdag kamervragen gesteld aan minister Plasterk (Cultuur, PvdA), over de miljoenenfraude bij het fonds. Het Fonds BKVB wordt door het ministerie van OCW gefinancierd om subsidies te kunnen verstrekken aan kunstinstellingen.

K. had de bevoegdheid om maximaal 50.000 euro per keer naar instellingen over te maken die subsidie ontvangen van het fonds. „Maar er was geen beperking aan de frequentie en de termijn waarop hij dat kon doen,” aldus een woordvoerder van het fonds, „zo kon het lek ontstaan.” Het fonds neemt maatregelen om soortgelijke fraude in de toekomst te voorkomen. Er is inmiddels 13 miljoen terecht.

De woordvoerder ontkent dat het toezicht niet goed was. K. werkte al sinds 2000 voor het fonds – „naar volle tevredenheid”, aldus de woordvoerder. Eerder was K. financieel medewerker van de Mondriaan Stichting. Ook daar had zijn gedrag nooit aanleiding gegeven tot achterdocht. Forensisch accountants onderzoeken nu of K. de fraude niet eerder heeft voorbereid, door bijvoorbeeld een klein bedrag naar een van zijn eigen rekeningen door te sluizen.

De verduistering was sinds maart bij het fonds bekend, maar werd geheimgehouden. De krant De Limburger kwam de zaak op het spoor toen de politie conservatoir beslag legde op geld op een rekening van Albert de W., schuldhulpverlener te Kerkrade. Clemens K., had 2 miljoen euro naar die rekening overgemaakt. De W. is aangehouden, verhoord en weer vrijgelaten, maar wordt nog verdacht van medeplichtigheid.

K. is voortvluchtig en zou met zijn twee tienerzoons in het buitenland verkeren. Er is een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Fonds BKVB

In het artikel Fonds BKVB ontkent falend toezicht (18 mei, pagina 6) staat dat er „13 miljoen terecht is”. Dit moet 12 miljoen zijn. De passage ‘er was geen beperking aan de frequentie en de termijn waarop hij dat kon doen’, is ten onrechte als citaat aangemerkt.