Extra duels om titel België

Zowel de Belgische als de Duitse voetbalcompetitie wacht een spannend slot. In België spelen Anderlecht en Standard Luik donderdag en zondag twee beslissingsduels om het kampioenschap. In Duitsland ontvangt koploper VfL Wolfsburg in de laatste wedstrijd Werder Bremen. Wolfsburg staat na de resultaten van zaterdag twee punten voor op Bayern München en VfB Stuttgart, die zaterdag in München tegen elkaar spelen.

Dankzij de 20-jarige Marokkaanse doelman Sinan Bolat verzekerde Standard zich zaterdag op het laatste moment van beslissingswedstrijden tegen Anderlecht. In blessuretijd stopte Bolat een strafschop van de Costaricaanse spits van AA Gent Bryan Ruiz. Daardoor won de club uit Luik met 1-0. Toen Bolat de strafschop, die recht door het midden werd geschoten, stopte was Anderlecht al uitgespeeld. De Brusselaars wonnen met 2-0 van Racing Genk.

Spelers van Anderlecht keken op het veld van Genk naar een videoscherm waarop de slotminuten van Gent-Standard te zien waren. Wanneer Ruiz de strafschop had benut was Anderlecht kampioen geweest. Na afloop werd de 23-jarige Gentse speler Ruiz met verwijten overladen. Ruiz, die in 2005 op advies van Ruud Gullit stage liep bij Feyenoord, is momenteel in onderhandeling met zowel Anderlecht als Standard. Door de gemiste strafschop liep AA Gent ook de derde plaats mis.

Zowel Standard als Anderlecht eindigde met 77 punten. Daardoor moeten twee beslissingduels worden gespeeld, donderdag in Brussel, zondag in Luik. Volgend jaar wordt een andere regel ingevoerd.

In Duitsland verspeelde Bayern München twee punten door met 2-2 gelijk te spelen tegen Hoffenheim. Ook Hertha BSC kwam niet verder dan een gelijkspel (0-0 thuis tegen Schalke). Daardoor kon Wolfsburg twee punten uitlopen. De ploeg van de scheidende trainer Felix Magath (hij gaat naar Schalke) maakte er in Hannover een grandioze voetbalshow van. Het werd 5-0, door drie doelpunten van de 23-jarige Bosniër Edin Dzeko en twee van de 30-jarige Braziliaan Grafite. Samen scoorden ze al 51 maal: Grafite 26, Dzeko 25. Wolfsburg maakte in totaal 75 doelpunten in 33 wedstrijden.

Barcelona, Inter Milaan en Manchester United behaalden het afgelopen weekeinde zoals verwacht de landstitel in respectievelijk Spanje, Italië en Engeland. Barcelona verloor zondag weliswaar met 2-1 van Real Mallorca, maar was zaterdag al kampioen geworden doordat Real Madrid met 3-2 van Villarreal verloor. Manchester United speelde thuis met 0-0 gelijk tegen Arsenal. Dat was genoeg voor de derde titel op rij en de elfde van manager Alex Ferguson en speler Ryan Giggs sinds 1987.

Jose Mourinho behaalde als trainer-coach van Inter zijn derde landstitel. Eerder was hij succesvol met Porto en Chelsea. Co Adriaanse won met Red Bull Salzburg de Oostenrijkse titel.