Ernstige val Horrillo overschaduwt Giro

Een zware valpartij van Rabobank-wielrenner Pedro Horrillo heeft het tweede weekeinde in de Ronde van Italië overschaduwd. De Spanjaard viel zaterdag in een ravijn en stortte liefst tachtig meter naar beneden. De coureur brak daarbij een bovenbeen, een knieschijf, twee wervels in de rug en liep verscheidene ribbreuken op waardoor zijn long geperforeerd werd. Omdat hij vanwege twee klaplongen moeilijk kon ademen, werd Horrillo enige tijd kunstmatig in coma gehouden. inmiddels is hij weer bij kennis.

Gisteren kon de renner zijn benen en armen weer bewegen, en reageerde hij op vragen van artsen. In de avond volgde een operatie aan de gecompliceerde breuk in zijn linkerbovenbeen. Teamarts Geert Leinders omschreef de situatie als stabiel. „De toestand is nog steeds ernstig, maar niet levensbedreigend.”

De 34-jarige Horrillo ging zaterdag na 70 kilometer onderuit tijdens de afdaling van de Culmine di San Pietro, tussen Morbegno en Bergamo. Hij sloeg over de vangrail en viel in het ravijn. Ploeggenoot Jos van Emden ontdekte even later de witte fiets van Horillo tegen de vangrail en alarmeerde de ploegleiding. Toevallig aanwezige alpinisten daalden zestig meter de diepte in, maar zagen nergens het oranje tricot van Horrillo. Eén alpinist besloot nog verder naar beneden te zakken en vond hem uiteindelijk op een steen van één bij twee meter liggen. De rondedokter gaf eerste assistentie en vroeg om een helikopter, die Horrillo later naar een ziekenhuis in Bergamo bracht.

„Pedro heeft eerst een vrije val van enige meters gemaakt, is vervolgens op stenen terecht gekomen en daarna via een steil vlak verder naar beneden geschoven”, vertelde Ploegleider Adri van Houwelingen. „Het eerste uur was het moeilijkst voor ons. Eerst was hij een kwartier onvindbaar, later wisten we dat hij zwaargewond was maar niet precies hoe ernstig. We kunnen nu niets anders dan allemaal het beste hopen voor onze collega.”

Onder leiding van rozetruidrager Danilo Di Luca protesteerde het Giro-peloton gisteren tegen de gevaarlijke parcoursen. In eerste instantie was de bedoeling om de Raboploeg na een wandeletappe als eerste over de streep te laten komen, als hommage aan Horrillo. De Nederlandse ploeg voelde daar niet voor. De organisatie gaf toe en besloot de rit niet te laten meetellen voor het klassement. De Brit Mark Cavendish won de eindsprint, de derde ritzege op rij voor de ploeg Columbia na Edvald Boasson Hagen (vrijdag) en Kanstantin Sivtsov (zaterdag).

Kenny van Hummel (Skil-Shimano) heeft gisteren de Tour de Rijke gewonnen. Hij versloeg in de sprint de Duitser Eric Baumann en de Belgische kampioen Jurgen Roelandts. Een dag eerder was Van Hummel al de snelste in de Dutch Food Valley Classic, voorheen Veenendaal-Veenendaal. Lieuwe Westra (Vacansoleil) won de Ronde van Picardië, als derde Nederlander na Jo de Haan (1960) en Jelle Nijdam (1987 en ’95). (ANP)