Eerste Darfur-rebel berecht in Den Haag

Amsterdam. Een rebel uit de West-Soedanese regio Darfur moet vandaag voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag verschijnen omdat hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Bahr Idriss Abu Garda zou hebben deelgenomen aan een aanslag in Noord-Darfur in 2007, waarbij twaalf leden van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie om het leven kwamen. Abu Garda is de eerste rebel uit Darfur die vrijwillig gehoor geeft aan de oproep van het ICC. Volgens zijn aanklagers is er daarom geen arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd. Abu Garda ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag. De lijst van verdachten van de misdaden in Darfur is lang, maar het benodigde bewijsmateriaal om tot vervolging over te gaan, is moeilijk te verzamelen. De Verenigde Naties schatten dat sinds 2003 zeker 200.000 Darfurezen zijn gedood, en 2,5 miljoen ontheemd zijn geraakt.