een weekeinde vol kampioenen

Spanje: FC Barcelona

Zonder zelf te spelen is FC Barcelona zaterdag kampioen van Spanje geworden. Real Madrid had moeten winnen van Villarreal om nog in de race te blijven voor de titel, maar de aftredende kampioen ging pijnlijk onderuit (3-2). Daarna barstte het feest los. De inwoners van Barcelona gingen massaal de straat op. Maar de viering van de landstitel werd overschaduwd door rellen. In de nacht van zaterdag op zondag raakten zo’n vijftig mensen gewond. Een groep van honderd feestvierders gooide met flessen en stenen naar de politie. Er werden ongeveer 65 mensen aangehouden. Onder de gewonden bevonden zich ook vijftien agenten. Vorige week woensdag liep het ook al uit de hand toen Barcelona de bekerfinale had gewonnen.

In de Primera Division was de Catalaanse ploeg bijna het hele seizoen koploper. Dat de kersverse kampioen gisteren – een dag nadat het door aartsrivaal Real aan de titel was geholpen – met 2-1 van Real Mallorca verloor, deed er niet meer toe. Coach Josep Guardiola gaf Barcelona dit seizoen een nieuwe impuls. De geboren Catalaan maakt in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer indruk met een aanvallende speelwijze. Met Samuel Eto’o (29 competitietreffers), Lionel Messi (23) en Thierry Henry (19) als blikvangers scoort Barcelona veel. De grens van honderd competitiedoelpunten werd onlangs al geslecht.

Engeland: ManUnited

Manchester United is voor de derde keer op rij kampioen van de Engelse Premier League geworden. Op Old Trafford kwam de ploeg van doelman Edwin van der Sar zaterdag niet verder dan 0-0 tegen Arsenal. Maar dat was genoeg voor de titel. Met nog één duel te spelen heeft ManUnited vier punten voorsprong op concurrent Liverpool. De ploeg van Alex Ferguson evenaart met de achttiende landstitel het record van Liverpool. Voor Ferguson, al 22 jaar werkzaam in Manchester, was het zijn elfde landskampioenschap. „Liverpool van de troon stoten, was het doel toen ik hier begon. Maar ik had nooit gedacht dat we dat elf keer konden doen”, zei de trainer. Zijn team won dit seizoen ook de League Cup en de wereldbeker voor clubteams.

Italië: Internazionale

De spelers van Internazionale hebben zaterdagavond met de fans alvast feest gevierd na het behalen van de landstitel. Het was de vierde titel op rij en de zeventiende in de clubgeschiedenis, waarmee Inter op gelijke hoogte kwam met aartsrivaal AC Milan. Uitgerekend de stadgenoot, die zaterdag met 2-1 verloor van Udinese, bezorgde Inter vervroegd de titel. De festiviteiten stonden gepland rond het duel met Siena gisteravond. De ploeg van coach Jose Mourinho, die eerder kampioen werd in Engeland (met Chelsea) en Portugal (FC Porto), zou zaterdag op het trainingscomplex blijven. Maar de spelers waren zo blij dat ze de titel op het Piazza Duomo met de aanhang gingen vieren. Duizenden mensen juichten de spelers tot diep in de nacht toe.

Oostenrijk: Salzburg

Trainer Co Adriaanse heeft met Red Bull Salzburg de Oostenrijkse titel behaald. Salzburg won zaterdag voor eigen publiek met 2-1 van LASK Linz. Vladimir Janocko en Marc Janko maakten de doelpunten. Voor topscorer Janko was het zijn 39ste competitietreffer. Titelverdediger Rapid Wien verloor gisteren met 3-0 bij SV Ried. Daardoor bleef het verschil tussen de nummer één en twee zeven punten, met nog twee duels te spelen. De club van Adriaanse werd voor de tweede maal landskampioen onder de naam Red Bull Salzburg, na de primeur in 2007 onder de Italiaanse coach Giovanni Trapattoni. Adriaanse, die wordt opgevolgd door Huub Stevens, wimpelde onlangs belangstelling van zowel Ajax als AZ af.