Een mediagenieke controlfreak

Eventingruiter Tim Lips (23) heeft aansluiting gevonden bij de wereldtop. De paardensportbond hoopt dat het grote talent de in eigen land weinig bekende discipline een impuls kan geven.

Tim Lips met Concrex Cupido. "Paarden zijn net kinderen, je kan ze niet in de steek laten." (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) made tim lips foto rien zilvold
Tim Lips met Concrex Cupido. "Paarden zijn net kinderen, je kan ze niet in de steek laten." (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold) made tim lips foto rien zilvold Zilvold, Rien

Voorafgaand aan het gesprek wil eventingruiter Tim Lips (23) eerst wedstrijdbeelden laten zien. Na wat technische problemen met de dvd-speler is te zien hoe Lips bij een grote wedstrijd in Kentucky drie weken geleden het onderdeel cross country foutloos en binnen de tijd rijdt. Bij twee lastige hindernissen in een waterpartij worden Lips en zijn paard Concrex Oncarlos luid toegejuicht door de Amerikaanse toeschouwers. Lips: „Dat is gewoon gaaf.”

Doordat Concrex Oncarlos bij het onderdeel springen twee balken tegen de grond tikt eindigt de combinatie, die vierde lag, uiteindelijk als negende in het algemeen klassement. „Erg jammer”, zegt Lips. „Zeker omdat springen normaal gesproken ons beste onderdeel is.”

Tim Lips (1.68 meter lang en 54 kilo zwaar) presteert al ruim twee jaar erg goed in de eventing, dat bestaat uit de onderdelen springen, dressuur en cross country. 2008 was, met veel toptien klasseringen, een absoluut topjaar voor de tengere ruiter. Het mooiste resultaat was zijn tweede plaats op het CHIO van Aken, dat bekend staat als het Wimbledon van de paardensport. Met die prestatie kwalificeerde Lips zich op de valreep voor de Olympische Spelen in Hongkong.

En Lips werd unaniem tot ruitertalent van 2008 gekozen door zijn goede resultaten en zijn ‘professionele mentaliteit’, aldus het juryrapport. Het was voor het eerst dat iemand uit de eventing de prijs won. Dit jaar zet Lips de goede lijn door, zo werd hij vorige week zondag vierde bij een wereldbekerwedstrijd in het Duitse Marbach.

„Hij heeft een vechtersmentaliteit, hij gaat altijd voor het uiterste”, weet springruiter Maikel van der Vleuten, die Lips al zo’n tien jaar kent en samen met hem in het Rabo Talententeam zat. Volgens Van der Vleuten blijft Lips altijd zichzelf, ook nu hij in de schijnwerpers staat. En: „Hij is open en bijna nooit chagrijnig.”

Tim Lips werd op 7 oktober 1985 geboren in het ziekenhuis van Oosterhout. Hij groeide op in het Noord-Brabantse Made, waar hij bij zijn ouders woont en heeft een twee jaar jongere zus. Vader Martin Lips reed internationaal in de eventing en ook moeder Annette was professioneel eventingamazone, totdat ze zwanger raakte van Tim. Al op jonge leeftijd reed Lips op een pony. Hij voetbalde ook een paar jaar, maar de paardensport trok hem het meest. „Ik ben er mee opgegroeid, ik weet niet beter.” Het mooiste van de sport vindt Lips, die de studie sportmanagement afrondde, de samenwerking met het paard.

Lips geeft de eventing – voorheen military geheten – weer kleur in Nederland nadat zijn vader vijftien jaar geleden afscheid nam als professioneel ruiter. Zo was hij in Hongkong de eerste Nederlandse eventingruiter sinds Barcelona (1992) die actief was op de Olympische Spelen. Hij werd vijftiende, dezelfde plek die zijn vader in Barcelona behaalde.

Lips zegt er voordeel van te hebben dat zijn vader, die nu eventing bondscoach is, hem als oud-topruiter van adviezen kan voorzien. „Met zijn ervaring heb ik het wat dat betreft het beste voor elkaar in Nederland”, lacht hij. „Ik maak gebruik van zijn kennis, maar uiteindelijk moet ik het zelf doen.”

Op zijn negentiende maakte Lips de overstap van het springen naar eventing. Vanaf het begin liep het goed in deze discipline. In zijn eerste jaar bij de senioren, in 2007, werd hij direct Nederlands kampioen. Met zijn 22 jaar was hij de jongste winnaar ooit. Lips: „Eventing zit in mijn bloed denk ik.”

Het rijden van de wedstrijden geeft Lips een kick. „De spanning, focus en adrenaline. Dat werkt verslavend.” En de afwisseling in de eventing vindt hij aantrekkelijk.

Lips houdt zich aan een strakke planning. „Hij is een controlfreak”, zegt Lips senior. „Hij is heel erg gestructureerd, hij stippelt alles uit”, weet zijn vriendin Inge Verbeek.

De paarden van Lips zien er verzorgd uit, de stallen zijn opgeruimd en Lips kijkt regelmatig naar buiten om te zien of het wel goed gaat met de stagiaire, die voor hem en zijn vader werkt.

Lips erkent dat hij georganiseerd te werk gaat. „Ik weet hoe mijn dag er uit ziet. Tot op het uur precies.” Ook de wedstrijden plant hij ver vooruit, zodat hij op het juiste moment kan pieken. „Ik denk lang na voordat ik iets doe. Zoals over de trainingen en wedstrijdschema’s.”

Het paardenleven noemt Lips ‘apart’. „Je bent er zeven dagen in de week mee bezig. Paarden zijn net kinderen, je kan ze niet in de steek laten.” Volgens zijn vriendin, die ook paard rijdt, gaat het in gesprekken bijna automatisch altijd over de sport. „Ja. Ook tijdens het eten.”

De samenwerking met zijn huidige toppaard Concrex Oncarlos, dat hij al zo’n zes jaar heeft, was aanvankelijk weinig succesvol. Na twee weken wilde Lips hem terugbrengen naar de vorige eigenaar. Op advies van zijn vader trainde hij door. Na een jaar was het nog steeds niet zijn favoriete paard. Maar op een gegeven moment vonden ze elkaar. „Ik kreeg door hoe hij het wilde, en andersom was dat ook het geval”, zegt Lips die denkt dat Concrex Oncarlos nog drie à vier jaar meekan in de top.

Sinds een jaar wordt Lips voor de dressuur één keer per week getraind door Anky van Grunsven. Mede hierdoor heeft hij zich op dit onderdeel ontwikkeld. „Hij heeft grote stappen gemaakt”, zegt Van Grunsven desgevraagd. „Nu moet hij werken aan de details. Zo kan zijn houding beter.” Ze vindt Lips een sympathieke, leergierige jongen die zijn afspraken nakomt. „Hij laat niets aan het toeval over. En zijn management is goed geregeld.”

Zijn vader vindt dat hij meer geloof in eigen kunnen moet krijgen. „Hij rijdt nu mee in de top. Maar soms is hij nog te voorzichtig. Het streven moet zijn om wedstrijden te winnen.” Ook moet Lips volgens zijn vader fysiek nog sterker worden.

Lips leidt samen met zijn vader jonge paarden op voor de eventing, hiervoor hebben ze een vennootschap onder firma. Momenteel staan er zeven paarden op stal. Doel van het opleiden is verkoop of voor eigen gebruik. Tim traint ze en vader Martin richt zich op het zoeken van jonge, talentvolle paarden en de verkoop. Het is Tim die de plannen maakt en zegt wat er moet gebeuren. „Daar heb ik geen moeite mee. Ik vind het wel handig als iemand het allemaal regelt”, zegt Martin Lips.

Naast de handel komen de inkomsten uit sponsoring, het geven van lessen en prijzengeld. Lips: „Ik word er niet rijk van, maar het is genoeg om topsport te bedrijven.” Hij wordt veel geholpen door zijn familie, bijvoorbeeld als hij het land uit is voor een wedstrijd. „Mijn moeder en zusje zorgen dan dat alles hier gedaan wordt, zonder dat ik het ze hoef te vragen.”

Bij de paardensportbond (KNHS) hoopt men dat door Lips meer mensen voor eventing zullen kiezen. De discipline heeft weinig bekendheid in Nederland en was door het gebrek aan aansprekende resultaten de afgelopen jaren weinig in de publiciteit. Dit in tegenstelling tot de dressuur en het springen, waar grote successen werden geboekt. „We hopen stiekem dat wat Anky van Grunsven bij de dressuur heeft gedaan, Tim voor de eventing kan doen”, zegt Maarten van der Heijden, manager topsport bij de KNHS.

Van der Heijden heeft het ook wel over het ‘Tim-effect’. „Hij is een mediagenieke jongen die makkelijk spreekt. Hopelijk kan hij de jeugd daarin aanspreken.” Van der Heijden ziet de populariteit van de sport de laatste tijd toenemen. „Dat heeft absoluut met Tim te maken.”

    • Steven Verseput