Congrespartij winnaar bij verkiezingen India

India maakt zich op voor een nieuwe regeerperiode onder leiding van de Congrespartij. Daarbij zal een hoofdrol zijn weggelegd voor een nieuwe telg uit de Nehru/Gandhi dynastie, de 38-jarige Rahul Gandhi.

Volgens het meest waarschijnlijke scenario zal hij tot minister worden benoemd en in de komende jaren het premierschap overnemen van Manmohan Singh, de huidige premier die heeft beloofd de economie binnen honderd dagen te „revitaliseren”.

Bij de parlementsverkiezingen, in vijf rondes tussen 16 april en 13 mei, hebben Indiase kiezers een bijzonder duidelijk oordeel uitgesproken, met grote voorkeur voor continuïteit en stabiliteit in het centrum. Dat bleek afgelopen zaterdag toen de uitslag bekend werd gemaakt.

Grote overwinnaar is de Congrespartij. Vijf jaar geleden versloeg zij tot grote verrassing van iedereen de toen regerende hindoenationalistische BJP. Deze keer won de Congrespartij niet alleen opnieuw, maar viel haar zege veel groter uit dan analisten hadden voorspeld. De Congrespartij boekte haar beste resultaat (bijna 29 procent van de stemmen) sinds 1991. Samen met haar coalitiegenoten komt ze uit op 263 van de in totaal 543 zetels in de Lok Sabha, het lagerhuis. Dat is nog ontoereikend voor een parlementsmeerderheid, maar het zal niet moeilijk zijn partners te vinden om die meerderheid wel te halen.

Grote verliezers zijn de oppositionele BJP en de communisten. Met het verlies van de BJP hebben de kiezers laten weten niet gevoelig te zijn voor de hindoenationalistische, en in sommige gevallen extremistische, retoriek van die partij. De communisten zagen hun electorale aanhang meer dan gehalveerd, en zijn niet langer in staat de Congresregering in Delhi onder druk te zetten om economische hervormingen tegen te houden. Vooral in de deelstaat West-Bengalen, waar zij de regering vormen, kwam het verlies hard aan. Daar boekte Trinamool Congres een groot succes, de partij van politiek stokebrand Mamata Banerjee die vorig jaar al autofabrikant Tata met zijn Nano uit de deelstaat verjoeg en daarmee de communistische regering in grote verlegenheid bracht.