Blauw-wit wint provincieonderonsje

395 bussen en 8 treinen vol supporters uit Heerenveen en Enschede reden gisteren naar de Kuip voor de bekerfinale.

Die werd na strafschoppen gewonnen door Heerenveen.

SC Heerenveen-spelers vieren feest na het winnen van de KNVB-beker. (Foto Michael Kooren) Rotterdam, 170509, Bekerfinale , Heerenveen FC Twente 2-2, Heerenveen winnaar na strafschoppen. foto Michael Kooren.
SC Heerenveen-spelers vieren feest na het winnen van de KNVB-beker. (Foto Michael Kooren) Rotterdam, 170509, Bekerfinale , Heerenveen FC Twente 2-2, Heerenveen winnaar na strafschoppen. foto Michael Kooren. Kooren, Michael

Spits Bonaventure Kalou van SC Heerenveen sprong met de blauw-witte Friese vlag over het veld, terwijl middenvelder Youssouf Hersi na zijn gemiste penalty nog niet door drie ploeggenoten van FC Twente kon worden getroost. Niet de nummer twee, maar de nummer vijf van de eredivisie won gisteravond na een strafschoppenserie de KNVB-beker. Niet de tweevoudig bekerwinnaar, maar de ploeg die twee keer in de clubgeschiedenis een bekerfinale verloor. „We verdienden beter, maar soms staat je naam gewoon niet op de beker geschreven”, zei de verliezende trainer Steve McClaren na afloop.

„Het is fantastisch de eerste hoofdprijs voor Heerenveen te winnen”, reageerde zijn collega Trond Sollied, die vier keer eerder een nationaal bekertoernooi won, met FK Bodø-Glimt, Club Brugge (twee keer) en Olympiakos Piraeus. „Dat is belangrijker dan dat ik een nieuwe beker heb. De club kan nu een stap vooruit maken, zeker in beleving. Ik was blij dat de spelers heel rustig bleven bij de penalty’s, want we hebben daar niet op getraind. Ik heb de spelers die dat echt wilden ze laten nemen en dat heeft gewerkt. Dit is de eerste keer dat ik met penalty’s win en dat wil ik ook niet al te vaak. Dat is niet gezond.”

In de Kuip behaalde het voetbal uit de provincie een nieuwe overwinning. Het affiche van een finale tussen clubs uit Heerenveen en Enschede haalde het in de afgelopen jaren gedevalueerde bekertoernooi eens flink op. SC Heerenveen en FC Twente kregen beide 18.500 toegangskaarten toegewezen van de voetbalbond en zorgden voor een uitverkochte Kuip. Vanuit Heerenveen en Twente kwam een bontgekleurde volksverhuizing op gang van in totaal 395 bussen en acht treinen. De twee ploegen, die zaterdagavond al naar Rotterdam reisden, waren langs de snelwegen en op viaducten uitgezwaaid met spandoeken en fakkels.

Want in Friesland en Twente staan geen boze supporters voor de poort van het trainingsveld of het stadion voor uitleg van trainer en spelers na een slecht resultaat, zoals dit seizoen herhaaldelijk gebeurde bij Ajax en Feyenoord. In het Abe Lenstra Stadion en met name de Grolsch Veste wordt voetbal weliswaar fanatiek beleden, maar de sport is voor iedereen. Tekenend voor de toenemende populariteit in de regio’s is dat beide clubs een ploeg hebben in de eredivisie voor vrouwen. Misschien was het geen toeval dat de hoofdsponsor van de bekerfinale, bierbrouwer Amstel, juist gisteren voor het eerst ballenmeisjes in plaats van jongens langs het veld had gezet.

FC Twente kende een ongelukkig eerste kwartier in de Kuip. Trainer Steve McClaren verloor eerst Marko Arnautovic en daarna Peter Wisgerhof door een blessure. Zij werden vervangen door Romano Denneboom en Ronnie Stam. SC Heerenveen profiteerde meteen van de ruimte die de ploeg kreeg na de wijzigingen bij FC Twente. Michal Svec schoot van buiten het strafschopgebied hard op de vuisten van doelman Sander Boschker en Christian Grindheim raakte van dezelfde positie de lat.

Na 25 minuten was het wel raak, toen de Macedonische verdediger Goran Popov na een corner ongehinderd raak kon schieten. In het vervolg van de eerste helft toonde SC Heerenveen zich vooral strijdlustiger dan FC Twente, getuige de gele kaarten voor Svec, Gerald Sibon en Popov. FC Twente werd niet gevaarlijk, vooral omdat buitenspelers Eljero Elia en Denneboom niet langs hun bewakers wisten te komen.

Na rust bleek dat McClaren zijn ploeg kundig had gereorganiseerd. Spits Blaise N’Kufo bood al na enkele minuten een niet te missen kans aan Denneboom, die merkwaardig struikelde voor het lege doel. In een van de daaropvolgende vlugge aanvallen scoorde Elia. De aanvaller, die binnenkort zijn nieuwe club kiest, dribbelde het strafschopgebied van SC Heerenveen binnen en passeerde met een ziedend schot doelman Hans Vonk.

Even leek FC Twente de wedstrijd snel te beslissen, met schoten van Kenneth Perez (paal) en Denneboom (naast). Aan de andere kant werd SC Heerenveen slechts bij enkele uitvallen gevaarlijk. De ploeg van Sollied kwam in de reguliere speeltijd echter niet meer dichter bij dan een afstandsschot van Roy Beerens, de gevaarlijkste aanvaller van SC Heerenveen. Verdediger Slobodan Rajkovic van FC Twente ontsnapte zelfs aan een rode kaart toen hij Beerens stuitte met een elleboogstoot.

In de verlenging leek eigenlijk alleen FC Twente aanspraak te maken op de overwinning, ook omdat Beerens vlak voor tijd was uitgevallen, als een van de vele slachtoffers van kramp op het veld. De ploeg van McClaren bracht SC Heerenveen al na enkele minuten aan het wankelen bij drie achtereenvolgende corners, door Stam besloten met een schot op de paal.

De slotfase van de verlenging was echter het spectaculairst, met eerst het doelpunt voor SC Heerenveen van invaller Kalou, via het lichaam van verdediger Douglas. Maar net toen de Friese supporters zich rijk rekenden, kon de rood geklede aanhang van FC Twente juichen. Hersi, een andere invaller, kopte de bal op aangeven van Elia achter Vonk. Daarna werkte aanvoerder Michel Breuer in de slotseconden zelfs nog een bal van de doellijn. In de strafschoppenserie miste alleen Hersi. Sibon schoot de winnende penalty binnen en trakteerde de blauw-witte aanhang op een nachtelijke huldiging op het plein naast het Abe Lenstra Stadion.

    • Michiel Dekker