Barclays houdt strategie overeind

Barclays staat op het punt een moeilijk kunststukje uit te halen: het maken van een grote U-bocht, terwijl de bank strategisch op koers blijft.

De Britse bank is naar verluidt in onderhandeling over de verkoop van Barclays Global Investors voor maar liefst 10 miljard dollar. Dit is dezelfde vermogensbeheerdivisie die Barclays tot nu toe heeft omschreven als een kernactiviteit.

Kapitaalschaarste kan een deel van de verklaring voor het besluit zijn. Het niet aflatende verzet van de bank tegen overheidssteun heeft geleid tot de overeengekomen verkoop van iShares, een dochteronderneming van Barclays Global Investors met een positie als marktleider op het gebied van exchange-traded funds, beleggingsfondsen die een beursindex volgen. Die afdeling neemt de helft van de winst van Barclays Global Investors voor haar rekening.

Maar het afstoten van heel Barclays Global Investors zou wel eens verstandiger kunnen blijken. Ondanks de buitensporige bijdrage van iShares aan de winst, bedraagt de verkoopprijs van 4,4 miljard dollar minder dan de helft van de verwachte waarde van Barclays Global Investors. Een overeenkomst voor de hele divisie en de 1.000 miljard pond aan bezittingen die zij beheert, lijkt potentieel beter voor de aandeelhouders dan louter een afsplitsing van iShares.

Bovendien heeft Barclays de toezichthouder er al van overtuigd over de middelen te beschikken om het hoofd te kunnen bieden aan een ernstige inzinking. Het afstoten van Barclays Global Investors zou extra middelen kunnen opleveren, die kunnen worden ingezet voor activiteiten die tot meer groei leiden. Dat kan Barclays Global Investors ook waardevoller maken voor derden.

Het is nu bijna twee jaar geleden dat Barclays verwikkeld was in de overnamestrijd rond ABN Amro. Het afzien van die transactie heeft de bank de desastreuze nasleep bespaard waardoor Royal Bank of Scotland en Fortis zijn getroffen.

Maar Barclays heeft zijn groeiambities niet ingetoomd. Barclays heeft sindsdien voor een prikje de Amerikaanse kern van Lehman Brothers overgenomen, en recentelijk veel nieuw personeel aangenomen om buiten de Verenigde Staten een afdeling voor aandelenhandel en adviezen over fusies en overnames op te bouwen.

Barclays heeft bewezen te kunnen vasthouden aan de essentie van zijn strategie, ondanks de beperkingen van de crisis. Het loslaten van ABN Amro en het te koop aanbieden van Barclays Global Investors maken duidelijk dat er geen heilige huisjes zijn bij het streven naar groei van de bank.

Maar als groei meer zakenbankieren betekent – ook al zou daarbij uit diverse kapitaalbronnen worden geput – zullen de aandeelhouders nog meer saneringsmaatregelen willen zien om aan boord te blijven.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb