'Autosport houdt niet op bij de A1GP'

De A1GP verruilt vanaf volgend jaar het circuit van Zandvoort voor dat van Assen.

Na drie jaar Zandvoort verhuist de A1 Grand Prix naar het TT-circuit van Assen. De organisatoren van het autosportwereldkampioenschap voor landenteams hebben een vijfjarig contract gesloten met Assen, zo werd afgelopen weekeinde bekend. De eerste race vindt plaats in het weekeinde van 14 tot en met 16 mei in 2010. Directeur Erik Weijers van het Circuit Park Zandvoort legt uit hoe het komt dat de A1GP voorlopig niet meer naar de duinen komt. „Het positieve is dat de A1GP in Nederland blijft.”

Waarom is de A1GP verloren gegaan voor Zandvoort?

„Met de organisatie van A1GP hebben we de races drie jaar gezamenlijk georganiseerd, het was een coproductie. Zo deelden we ook de kosten. Bij het nieuwe contract was dat niet meer mogelijk. A1GP wilde een vast bedrag, waarvoor ze met het circus naar Zandvoort zouden komen. Dat bedrag, enkele miljoenen euro’s, was voor ons niet reëel. Daar konden wij dit evenement bij lange na niet meer voor organiseren.”

De races trokken veel toeschouwers, u zult teleurgesteld zijn.

„Natuurlijk. Maar dit biedt ook mogelijkheden om andere grote internationale races naar Zandvoort te halen. Dan moet je denken aan het wereldkampioenschap voor GT-wagens en de 1000 kilometer voor sportcars. Er zijn genoeg internationale series die op Zandvoort willen rijden. De autosport houdt niet op bij de A1GP.”

Denkt u dat de A1GP nog terugkeert naar Zandvoort?

„Zeg nooit nooit, we staan altijd open. We hebben geen problemen met de organisatie, de samenwerking is altijd bijzonder plezierig geweest. De A1GP zit in zwaar weer, ik begrijp daarom ook wel dat ze voor zekerheid moeten kiezen.”

    • Steven Verseput