Af en toe zit ik als vrouw te snikken

Naar aanleiding van het stuk van Tjeerd Posthuma (`Ik zoek iemand die mij zegt wie ik kan worden`, nrc.next, 8 mei) wil ik een verklaring geven voor het feit dat er zoveel `powervrouwen` rondlopen die machofiguren aanbidden. De jongeren van tegenwoordig zijn opgevoed door de generatie uit de jaren zeventig, die heeft gestreden voor gelijke rechten voor vrouwen. Die vrouwelijke klasgenootjes van Tjeerd zijn dus opgevoed met het idee dat ze gelijk zijn aan mannen en dat ze dus ook alles moeten kunnen wat mannen kunnen: een hoge opleiding volgen, carrière maken, een sportief lichaam krijgen en de ander voorbijstreven.

Toch wringt dat met de vrouwelijke natuur. Die is emotioneel, zorgzaam, op zoek naar samenwerking en naar een man die de vrouw en haar kroost kan beschermen. Een vrouw zoekt dus een man die sterker is. Tsja, en als je dan als vrouw al heel gehaaid bent, dan moet je wel een enorme machoman aanbidden als beschermheer. Af en toe zit ik zelf weleens te snikken dat ik het echt niet meer trek en gewoon lekker wil thuis zitten en kindjes wil krijgen. Bij wie ik te snikken zit? Niet bij mijn mede-powervrouwen, maar bij een man, want die zegt gewoon ”niet zeuren, gewoon zuipen”.

    • Judith de Bruijne Wageningen