8 redenen om uit te gaan

(Foto Rahi Tezvani) Tezvani, Rahi

1 theater

Laura van Dolron: Als gekken

Utrecht: Stadsschouwburg. Tijd: 20.30u. www.tin.nl/blinddate

Laura van Dolron gaat samen met vijf acteurs op zoek naar de gek: naar zijn schoonheid, humor en zijn kinderlijk enthousiasme. Worden wij gek, spelen wij gek of zijn wij eigenlijk allemaal gek en spelen we de hele dag alsof we normaal zijn?

2 muziek

Beast

Amsterdam: Paradiso Kleine zaal. Tijd: 20.00u. Entree: 7 euro (excl. lidm.) www.paradiso.nl

Het geluid van het Canadese duo Beast is een mix van een heleboel verschillende stijlen: vette gitaren, ‘clap your hands and sing-a-long’-kruisingen tussen blues, gospel en triphop en alles wat je verder kunt bedenken.

3 fotografie

Epson FotoFestival Naarden

Naarden. T/m 14 juni. Workshop: 60 euro, incl. dagkaart (studenten: 45 euro). www.fotofestivalnaarden.nl

Naast exposities organiseert het elfde Epson FotoFestival Naarden ook allerlei activiteiten. Vandaag o.a. een workshop met fotograaf Rahi Rezvani in de Grote Kerk (13.00u). Opnameapparatuur is aanwezig en de deelnemers staan model voor elkaar.

4 muziek

Jimmy Tenor

Amsterdam: Sugar Factory. Tijd: 21.30-01.00u. www.sugarfactory.nl

Jimi Tenor is een Finse muzikant en componist die zijn muziek telkens zo vernieuwt dat je je bij elk nieuw album afvraagt welke kant hij nu weer is opgegaan. Op zijn meest recente cd 4th Dimension vervolgt Tenor zijn ontdekkingstocht door de afrobeat.

5 literair

Erik Jan Harmens

Utrecht: Café van Wegen. Tijd: 20.00u. Gratis. www.slau.nl

Ruben van Gogh gaat in gesprek met dichter-performer Erik Jan Harmens. Eind deze maand presenteert Harmens zijn bloemlezing Ik ben een bijl waarin hij 45 dichters opneemt die – met hier en daar wat smokkelwerk – allen in de jaren nul debuteerden.

6 muziek

Vleugelconcert Ralph van Raat

Enschede: Openluchttheater van de Universiteit Twente. Tijd: 12.35u. www.cultuur.utwente.nl

Pianist en musicoloog Ralph van Raat (1978) verzorgt een vleugelconcert met twintigste-eeuwse muziek.

7 debat

Is kraken crimineel?

Rotterdam: Arminius. Tijd: 20.00u. Gratis. www.arminius.nu

Als een pand langer dan een jaar leeg staat mag het worden gekraakt. Maar de laatste tijd is kraken negatief in het nieuws en er is een wetsvoorstel om het te verbieden. Debat met Brigitte van der Burg, Hamit Karakus, Piet Renooy, krakers, woningbedrijven, vastgoedeigenaren, politie en lokale bestuurders.

8 bezinning

Monnik voor een dag

Duinen van Bakkum: monastiek centrum Zeeveld. www.jan17.nl

De vier bezinningsmomenten die dagelijks plaatsvinden in monastiek centrum Zeeveld zijn nu voor iedereen opengesteld. Iedere dag vindt hier om 7.30, 12.30 en 20.30 uur een gebedsdienst plaats. Daarnaast kun je er elke ochtend om 9.00 uur terecht voor een korte stiltemeditatie.