Zoek de verschillen

Rechts de Nederlandse monumenten. Links de Japanse replica’s. Rapenburg in Leiden. Barbara Visser, East/West (2009), courtesy Stedelijk Museum De Lakenhal / Annet Gelink Gallery Visser, Barbara

Waarom Deze en 32 x 2 andere foto’s van Barbara Visser zijn als diashow te zien op de manifestatie Holland Mania die vandaag in Leiden wordt geopend. Thema van de manifestatie is: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland. Aanleiding zijn het vierde eeuwfeest van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika 400 jaar geleden en de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan. In Museum De Lakenhal en het Scheltema Complex zijn acht historische presentaties te zien en acht ‘artistieke ingrepen’ door hedendaagse kunstenaars.

Wat Beeldend kunstenaar Barbara Visser (1966, Haarlem) zaait graag verwarring met haar werk. In 2001 maakte ze al foto’s in Huis ten Bosch Village in het Japanse Nagasaki. Dat waren hele gestileerde foto’s, passend bij het kunstmatige karakter van dit replica-dorp. Toen ze acht jaar later naar het Japanse dorp terugging, koos ze voor een andere aanpak. Ze had alleen maar een kleine digitale camera bij zich en liep er rond als toerist. Pas toen drong het tot haar door dat het dorp nooit is bedoeld om een idee te geven van hoe Nederlanders leefden. De enige functie is te worden gefotografeerd.

In Nederland gebruikte ze de foto’s van Japanse replica’s als origineel. Vervolgens maakte ze bij de Nederlandse monumenten „kopietjes van kopietjes”.

Rechts de Nederlandse monumenten. Links de Japanse replica’s. Van boven naar onder: Concertgebouw in Amsterdam, Waterpoort Sneek, Rapenburg in Leiden.

Manifestatie Holland Mania: Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland is van 16 mei tot 31 augustus te zien in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32 en in Scheltema, Marksteeg 1 in Leiden.

Voor openingstijden en verdere informatie: www.scheltemacomplex.nl,www.lakenhal.nl