Wond heelt langzaam bij eenzame, verveelde rat

Ratten leven in groepen en zijn erg actief. Kunnen ze niet actief zijn, dan verzwakt hun immuunsysteem.
Ratten leven in groepen en zijn erg actief. Kunnen ze niet actief zijn, dan verzwakt hun immuunsysteem.

In je eentje is ook maar alleen. En heb je een wond, dan wil die ook nog eens moeilijk helen. Dat is tenminste wat Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld bij ratten (PloS ONE, mei). Daarmee leggen ze voor het eerst een direct verband tussen de geestelijke gesteldheid en het herstel van een concrete lichamelijke klacht. Ratten zijn normaal gesproken groepsdieren. Onder labomstandigheden zitten ze meestal alleen in hun hokje en lopen ze zichtbaar gestresst rond. Deels komt dat doordat ze hun soortgenoten missen, deels doordat ze bezig willen zijn, blijkt uit de studie. De onderzoekers gaven een deel van de door hen aan hun rug verwonde ratten bezigheidstherapie: de mogelijkheid om een nestje te bouwen met een katoenen lapje. Van deze ratjes herstelde 64 procent goed, terwijl 88 procent van de geïsoleerde ratjes nog met gapende wonden rondliep. Ratjes die in groepsverband leefden, deden het nog beter: van hen herstelde 92 procent goed. Het is bekend dat het hormoon oxytocine stress kan verlagen. In een volgend experiment toonden de onderzoekers aan dat het toevoegen van dit stofje bij wondherstel even goed werkt als het bouwen van een nest. Hoe oxytocine het immuunsysteem helpt, begrijpen de onderzoekers nog niet helemaal. Mogelijk zet het de herstelmachinerie van het lichaam in gang, mogelijk verlaagt het alleen het niveau van stresshormonen, zoals cortisol. Bij mensen wordt al lang gespeculeerd over de invloed van de geest op het immuunsysteem. De Amerikanen willen nu gaan werken met kinderen met brandwonden, om te kijken hoe ze hun herstel kunnen bevorderen. In een telefonische toelichting legt onderzoeksleider John Levine uit dat je op basis van deze rattenstudie kunt zeggen dat het zin heeft om je zieke kinderen op te zoeken in het ziekenhuis. Maar het kan volgens hem ook zo zijn dat na vertrek de oxytocinespiegel bij het kind weer daalt. Dan kun je beter de omgeving van de kinderen verrijken door hen een ‘nestje’ te bieden. Oxytocine toedienen als immuunboost vindt Levine voorlopig nog geen goede optie, omdat er nog te weinig bekend is over het werkingsmechanisme van dit hormoon. Jop de Vrieze

    • Jop de Vrieze