Veilingen New York ver beneden peil van vorig jaar

Christie’s bezorgde de kunstmarkt een positieve injectie door deze week in New York voor 93,7 miljoen dollar aan eigentijdse kunst te veilen. Het veilinghuis bleef daarmee 20 miljoen dollar boven de lage verwachting. Van de kunstwerken werd 91 procent verkocht. De opbrengst was echter nog niet eenderde van vorig jaar. Sotheby’s deed het dinsdag slechter door onder de lage schatting te blijven. Het duurste stuk bij Christie’s was David Hockney’s bijna vier meter brede portret Beverly Hills Housewife van weldoenster Betty Freeman. Met 7,9 miljoen dollar was het een nieuw record voor de kunstenaar. De twintig stukken uit haar nalatenschap met werken die ze sinds de jaren vijftig had gekocht en die dus voor het eerst in de handel kwamen, brachten in totaal 31,6 miljoen op. Hedgefundmanager Daniel Loeb, die deze week bij Sotheby’s zijn gigantische blauwe ei met roze strik van Jeff Koons verkocht voor 5,5 miljoen dollar, bood via Christie’s een landschap van Peter Doig aan, aldus twee handelaren die bekend zijn met zijn collectie. Doigs Night Fishing laat een kano op rustig water zien tussen onstuimige rode en gele kleuren. Gagosian Gallery betaalde er 4,7 miljoen dollar voor. Vorig jaar was het totale resultaat van twee weken veilen bij Christie’s en Sotheby’s in New York ongeveer 1,5 miljard dollar. Het totaal is dit jaar 430 miljoen.