Te snelle actie van Zalm

Nog voor ABN Amro toestemming heeft gekregen van De Nederlandsche Bank en de Europese Commissie heeft topman Gerrit Zalm ingrijpende besluiten genomen voor de toekomst van de bank. Dinsdag onthult hij zijn strategie voor de ‘gecombineerde bank’. Tevens heeft hij de twee lagen onder de raad van bestuur benoemd. De namen van ruim veertig hoge managers maakt hij maandag al intern bekend. Daarbij zitten volgens bronnen ook bankiers van Fortis.

Maar de bestuursvoorzitter van ABN Amro mag helemaal geen besluiten nemen over Fortis, laat staan over de combinatie van de twee staatsbanken, zonder toestemming van verschillende toezichthouders. Cruciaal is de door de Commissie geëiste verkoop van een deel van ABN Amro, om te voorkomen dat de bank een te groot aandeel krijgt op de markt voor het midden- en kleinbedrijf. Zalm en zijn ‘baas’, minister Bos van Financiën, voelen niks voor de voorgenomen verkoop van ABN Amro-dochter HBU en enkele regiokantoren. Deze opstelling staat een definitieve integratie van ABN Amro en Fortis in de weg, omdat eurocommissaris Kroes vasthoudt aan inkrimping van de bank. Volgens een betrokkene is Financiën akkoord met Zalms presentatie van dinsdag.

ABN Amro: pagina 17

    • Philip de Witt Wijnen