Ruim helft van Amerikanen nu tegen abortus

Meer dan de helft van de Amerikanen noemt zichzelf nu pro-life eerder dan pro-choice ten aanzien van abortus, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde peiling van het bureau Gallup. Gallup onderstreepte daarbij dat het de eerste keer was dat een meerderheid – 51 procent – zich tegen abortus uitsprak in de vijftien jaar dat de vraag wordt gesteld in een jaarlijks onderzoek naar waarden en overtuigingen.

De uitkomst van het laatste onderzoek, uitgevoerd tussen 7 en 10 mei, geeft een duidelijke verschuiving te zien vergeleken met een jaar geleden. Toen noemde 50 procent zich pro-choice en 44 procent pro-life. Dit keer zei 42 procent pro-choice te zijn.

Abortus is hoe dan ook een zaak waarover de Amerikanen diep verdeeld zijn. Bijna een kwart, 23 procent, vond dat abortus onder alle omstandigheden illegaal zou moeten zijn, tegen 22 procent die kenbaar maakte dat abortus onder alle omstandigheden legaal moet zijn. Iets meer dan de helft, 53 procent, was van mening dat abortus alleen onder bepaalde omstandigheden legaal zou moeten zijn.

De resultaten van deze telefonische Gallup-peiling, onder 1.015 volwassenen verspreid over het land, lijken op die van een recent onderzoek van het Pew Centrum. Dat meldde een scherpe daling sinds augustus van het aantal mensen volgens wie abortus in alle of de meeste gevallen legaal moet zijn; van 54 tot 46 procent.

Volgens Gallup is het mogelijk dat president Obama door zijn pro-choice positie met name onder Republikeinen het aantal tegenstanders van abortus heeft vergroot. Er was nauwelijks een verschuiving te meten onder Democraten, die, aldus Gallup, „over het algemeen alles steunen wat Obama als president doet”. Onder Republikeinen was het aantal tegenstanders van abortus met 10 procentpunt gegroeid.

President Obama spreekt morgen in de Universiteit van Notre Dame, waar hij een eredoctoraat krijgt. Daartegen hebben anti-abortus-activisten een golf van protestacties gelanceerd. Daarbij werden gisteren 21 mensen, onder wie een priester, gearresteerd. Volgens de actievoerders zou deze rooms-katholieke universiteit niet zo’n prominente pleitbezorger van het recht op abortus moeten eren. (AP)