Roto Smeets schrapt 450 banen

Grafisch concern Roto Smeets, de grootste drukkerijgroep van Nederland, schrapt dit jaar en volgend jaar circa 450 arbeidsplaatsen. Dat is meer dan 20 procent van het totale personeelsbestand. De drukkerij van Roto Smeets in Utrecht gaat dicht in 2010. De medewerkers die mogen blijven, moeten dit jaar 3 procent salaris inleveren. Dat krijgen ze vanaf volgend jaar gespreid terug. Met deze reorganisatie hoopt de grafische groep vanaf 2011 minimaal 25 miljoen euro te besparen. De reorganisatie kost het bedrijf 18 miljoen euro.

Roto Smeets, de nieuwe naam van RSDB, heeft al jaren last van de overvolle grafische markt in West-Europa. Er is meer capaciteit op de persen dan er drukorders zijn. De economische crisis heeft die situatie verslechterd. Uitgevers laten bijvoorbeeld minder dikke tijdschriften drukken zonder extra bijlagen die voor de drukkerij aantrekkelijk zijn om te maken. Zowel in de diepdruk als in de rotatieoffset is sprake van een structurele overcapaciteit van 15 tot 20 procent. Om zelfstandig te kunnen overleven, brengt Roto Smeets zijn capaciteit de komende jaren terug met 8 procent. Er verdwijnen dertien oude persen.

Tegenover de reorganisatie staat de aanschaf van nieuwe drukpersen van in totaal 94 miljoen euro. Roto Smeets spreidt de investering over de komende vijf jaar. Het concern noemt de nieuwe machines noodzakelijk om technisch fit te blijven als zelfstandige drukkerijgroep. De groep heeft de hoop echter nog niet opgegeven dat het kan fuseren met een Europese partner. Een poging om samen te gaan met de Europese drukkerijen van de Noord-Amerikaanse groep Quebecor mislukte vorig jaar. De Nederlandse investeringsmaatschappij Hombergh/De Pundert Groep, eigenaar van de Quebecor-bedrijven in Europa, kreeg de financiering niet rond.

Roto Smeets herhaalde gisteren de verwachting dat het resultaat over 2009 fors negatief zal zijn.