OM bezig met onderzoek maagchirurg

Het Openbaar Ministerie bereidt een strafrechtelijk onderzoek voor naar het Scheperziekenhuis in Emmen en een maagchirurg van dat ziekenhuis. Dit heeft het OM gisteren bekendgemaakt. Tegen de arts is aangifte gedaan wegens dood door schuld, door een nabestaande van een patiënt die na een maagverkleiningsoperatie overleed.

Vorige maand werden deze operaties per direct stopgezet, omdat er vorig jaar en dit jaar hieraan in totaal zes mensen zijn overleden. Ook traden bij patiënten veel complicaties op. De chirurg was bij alle maagoperaties betrokken. Justitie in Assen overlegt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg hoe het onderzoek eruit moet zien. Momenteel voert het ziekenhuis met de inspectie een onderzoek uit naar een verband tussen het aantal sterfgevallen en de operaties.

De chirurg heeft zijn functie lopende het onderzoek neergelegd. Hij was in 2005 in Duitsland veroordeeld tot een geldboete wegens dood door schuld, nadat een patiënt daar stierf na een maagverkleining.