Leuker kunnen we niet kijken

Een zoekopdracht op de website van Ziggo naar het net verschenen jaarverslag leverde gisterochtend een opvallend resultaat op: ‘Er is een fout opgetreden. Probeer later nog eens opnieuw’. Met wat moeite kon het toch gevonden worden, goed verstopt.

Bij afvalvervoerder en -verwerker Van Gansewinkel staat al een paar weken de verwijzing naar het jaarverslag prominent op de homepage van de website. Een rare vergelijking? Nee, de twee bedrijven zijn in handen van private-equityfondsen. Heel opmerkelijk is dat ze allebei een uitgebreid jaarverslag op de website plaatsen. Tot voor kort moest je namelijk bij bedrijven die in handen zijn van de Angelsaksische private-equityfirma zorgen dat je op de website van de Kamer van Koophandel goed in de gaten hield of er al weer een jaarverslag was. Dat was dan ook nog vaak zo summier mogelijk.

Ziggo en Van Gansewinkel zijn voorlopers. Maar verschillen zijn er ook tussen het tweetal, waardoor Van Gansewinkel meer als een private-equitydochter 2.0 door het leven kan gaan. Eind vorig jaar besloten de eigenaren, CVC en KKR, om de financiering van Van Gansewinkel te herstructureren en achtergestelde leningen om te zetten in eigen vermogen. Het gevolg: het bedrijf heeft 60 miljoen minder aan rentelasten en heeft geen negatief eigen vermogen meer. In traditionele accountantstermen: het bedrijf is niet meer ‘ technisch failliet’.

Ziggo is dat wel. Daar is van herstructurering van de financiering geen sprake. Het bedrijf heeft een schuld van 3,8 miljard euro aan banken en 1,7 miljard aan eigenaren Cinven en Warburg Pincus. Die streken daar 160 miljoen euro aan rente over op, waardoor het nettoverlies in 2008 opliep tot 353 miljoen euro.

Tragisch, zou een traditionele accountant zeggen. Maar Ziggo niet, dat is geïndoctrineerd door de private-equitywijsheid dat alles goed is zolang je uit je operationele kasstroom maar je rentelasten kan opbrengen. Dat nettoverlies is alleen maar gunstig, want Ziggo hoeft zo minder belasting te betalen en strijkt compensabele verliezen op voor toekomstige fiscale jaren.

Bij Van Gansewinkel pikten klanten, overheden en bedrijven, het niet meer. Zij willen niet afhankelijk zijn van een bedrijf dat zo scherp is gefinancierd. Een paar grote klanten kunnen veel druk zetten op een afvalbedrijf.

Dat geldt niet voor een kabelbedrijf, Ziggo heeft meer dan 4 miljoen abonnees. Die miljoenen mensen die televisie of internet kijken via Ziggo zijn ook de belastingbetalers die door de trucs worden benadeeld. Als zij nu eens collectief gaan klagen bij de net vernieuwde call centers van Ziggo. Weten we gelijk of meer private-equityfondsen tegenwoordig luisteren naar klanten.

Daan van Lent

    • Daan van Lent