klik@nrc.nl

Verlaat Station Leiden en zie meteen links, achter de taxistandplaats/fietsenkelder, een zandvlakte. Op zich niks bijzonders: bijna ieder station heeft wel een bouwput of stadswoestijn voor de deur. Met deze Leidse zandbak is meer aan de hand. Dit gat ligt er al een jaar of vijf en zal er nog wel jaren blijven liggen. Oorzaak: ruzie en juristerij. Wie vechten? Een projectontwikkelaar en het stadsbestuur. De bouwer zou bouwen maar bouwde niet. De gemeente zou onteigenen maar kleunde mis met procedures. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en een efficiënte overheid zijn in de mode. Leiden doet even niet mee. Daar kan de entree van de stad zomaar een jaar of tien braak liggen door een loopgravenoorlogje.Op de zandvlakte woont een stadsnomade die achter bouwhekken een huiskamertje heeft nagebouwd. Een wanhopige pop probeert eruit te ontsnappen. Symbool voor een kooivechtende wethouder of vastgoed-tycoon? Ik denk: voor beiden. Foto & tekst Gijsbert van Es, chef NRC Weekblad
Verlaat Station Leiden en zie meteen links, achter de taxistandplaats/fietsenkelder, een zandvlakte. Op zich niks bijzonders: bijna ieder station heeft wel een bouwput of stadswoestijn voor de deur. Met deze Leidse zandbak is meer aan de hand. Dit gat ligt er al een jaar of vijf en zal er nog wel jaren blijven liggen. Oorzaak: ruzie en juristerij. Wie vechten? Een projectontwikkelaar en het stadsbestuur. De bouwer zou bouwen maar bouwde niet. De gemeente zou onteigenen maar kleunde mis met procedures. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en een efficiënte overheid zijn in de mode. Leiden doet even niet mee. Daar kan de entree van de stad zomaar een jaar of tien braak liggen door een loopgravenoorlogje.Op de zandvlakte woont een stadsnomade die achter bouwhekken een huiskamertje heeft nagebouwd. Een wanhopige pop probeert eruit te ontsnappen. Symbool voor een kooivechtende wethouder of vastgoed-tycoon? Ik denk: voor beiden. Foto & tekst Gijsbert van Es, chef NRC Weekblad