Hollands Facebook wereldkampioen sjoelen Nelly Eekhof

Een bronzen beeld van mijzelf, een cadeau van mijn man

Nelly Eekhof is regerend wereldkampioen sjoelen en twaalfvoudig Nederlands kampioen. Dit weekeinde verdedigt zij in hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee haar wereldtitel.

Wat maakt u zo’n goede sjoeler?

„Het is een beetje raar om dat over jezelf te zeggen, maar ik heb van horen zeggen dat ik er aanleg voor heb. Een goede sjoeler heeft een rustige hand en een goede kijk op de sjoelbak. Je moet weten waar je een schijf moet raken. En niet iedere sjoelbak is hetzelfde. Soms hoef je ’m maar heel dun te raken en dan gaat ’ie er al in. En als een bak nieuw is, willen de schijven nog wel eens terugketsen. Sommige bakken hebben hele gladde vakjes, dan gaan ze erin en komen ze er net zo hard weer uit. Maar ja, een sjoelbak is van hout. En hout leeft. Elke boom is anders. Er is wel eens geëxperimenteerd met plastic bakken, maar dat liep voor geen meter.”

Hoe bereidt u zich voor op het WK?

„Ik train drie keer per week op de sjoelclub en thuis leg ik ook nog een keer of drie de bak op tafel. Op dit WK spelen we met het Six Pack-systeem, dat is een andere manier van sjoelen dan ik gewend ben. Normaal gesproken speel je in een beurt met dertig schijven. Dan kan ik mijn concentratie wel eens met rust laten en even op gevoel sjoelen. Nu spelen we met zes schijven per beurt. Daarom moet ik volledig geconcentreerd blijven. Dat is een enorme omschakeling. Zo’n wedstrijd vraagt wel veel van je. Je staat toch heel geconcentreerd op je benen. Ik heb zwakke enkels, na zo’n dag ben ik gebroken.”

Komt bij sjoelwedstrijden fraude voor?

„Sommigen proberen een schijf die is teruggekomen nog een keer te gooien. Maar de toppers doen dat niet. Verder speelt elke speler met dezelfde schijven, dus daar kun je niks mee uithalen.”

Doping?

„De sjoelsport kent een dopingreglement. We zijn aangesloten bij NOC*NSF. Dat reglement heb ik wel eens doorgelezen, maar ik ben het vergeten. Ik doe niks verkeerd. Ze mogen mij altijd controleren.”

Ik heb gehoord dat Hironori Nakagawa ook naar Egmond aan Zee komt.

„.....”

Hironori Nakagawa, uit Japan.

„Ik ken hem niet. Maar voor de sjoelwereld is het belangrijk dat hij komt. Hoe meer landen er meedoen, hoe beter dat is voor de sjoelsport.”

Wat gaat u doen als u zondag wint?

„Dan ga ik denk ik uit mijn dak. Hoe dat eruit ziet? Wij noorderlingen zijn nogal nuchter. Toen ik vorig jaar won, was dat mijn eerste titel na het overlijden van mijn moeder. Dat was heel emotioneel. Die titel heb ik aan haar opgedragen. Als ik dit jaar win, is denk ik een van de eerste dingen die ik doe de telefoon pakken en mijn man bellen.”

    • Opgetekend Door Monique Snoeijen