Hippie-hop overheerst op Gaza Benefietconcert

Concert Don’t Forget Gaza Benefietconcert. Gehoord: 14/5, WATT Rotterdam***

Tweede Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) geeft tijdens hiphopbenefietconcert Don’t Forget Gaza een pluim aan het Rotterdamse poppodium WATT want er waren volgens haar „theaters die deze avond niet mogelijk durfden te maken”. Initiatiefnemer Manu vertelt op het podium dat het organiseren een hele kluif was, onder meer omdat men door het thema een opruiende sfeer verwachtte.

Maar het was grotendeels juist de hippie-hop die overheerste. Rappers met het hart op de juiste plaats die een zaal vol gebalde vuisten of opgestoken vredestekens bevlogen teksten voorhielden die een breed maatschappijkritisch palet bestreken, van wapenhandel tot slavernij en van kapitalisme tot politiek opportunisme. Het publiek kreeg een uitvoerig Nederlands hiphopprogramma voorgeschoteld; vanaf zes uur ’s avonds wisselden dj’s en groepen als 079, Concrete, Jae, M.O. en Brakko, Blaxtar, Zo Moeilijk, Manu, Zwarte Schapen en GMB elkaar zo’n zes uur lang af met showcases van een kwartier.

Opruiend werd het alleen bij vlagen op het podium. Het waren veel rauwe rappers die op harde, droge beats, aandacht vroegen voor de situatie in Gaza. Elke variatie was daarin welkom. Er was melodieuze rapzang van GMB en de krachtige a capella’s van rapster Rosa Ana, die in een ademloze woordenstroom vol passie uiteenzette waarom ze rapt. En de bijdehante Amsterdamse rapper Appa was muzikaal en inhoudelijk een frisse stoot energie, met onder meer het springerige clubritme van Stap Maar In De Ring.Appa hield een tirade tegen de „laffe politici in Nederland” en liet de zaal uit volle borst „Ik ben een Palestijn” roepen. Heel even kreeg hiphop het scherpe randje dat bij andere acts iets te vaak werd gesmoord.

    • Saul van Stapele