Gevangen op Guantánamo Bay

Gevangen op Guantánamo Bay Guantánamo Bay, 16 mei. Een gevangene op Guantánamo Bay drukt zijn handen tegen de ruit van zijn cel als hij een groep bezoekende journalisten ziet langskomen. Mensenrechtenorganisaties hebben uiterst kritisch gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Obama, gisteren, om gevangenen uit Guantánamo Bay toch voor omstreden militaire tribunalen te berechten. Volgens Human Rights Watch wijkt Obama hiermee „gevaarlijk af van zijn hervormingsagenda”. De omstreden ‘militaire commissies’ werden onder president Bush ingesteld en werden door Obama tijdens zijn campagne gehekeld. Na zijn aantreden schortte Obama lopende processen tegen terreurverdachten op om te onderzoeken of de rechtsgang kon worden herzien. Volgens Obama kunnen de tribunalen hervormd worden, zodat ze toch een „legitiem forum” zijn. Foto AP In this photo taken Wednesday, May 13, 2009 and reviewed by the U.S. military, a Guantanamo detainee pushes his hands against his cell window after seeing a group of journalists who were visiting Guantanamo's Camp 5 maximum-security detention facility, at Guantanamo Bay U.S. Naval Base, Cuba. President Barack Obama says he is restarting U.S. military tribunals for the small number of terrorist suspects among all the detainees held at Guantanamo, though with several new legal protections for defendants. Obama said in a statement Friday that his approach is "the best way to protect our country, while upholding our deeply held values." (AP Photo/Brennan Linsley)
Gevangen op Guantánamo Bay Guantánamo Bay, 16 mei. Een gevangene op Guantánamo Bay drukt zijn handen tegen de ruit van zijn cel als hij een groep bezoekende journalisten ziet langskomen. Mensenrechtenorganisaties hebben uiterst kritisch gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Obama, gisteren, om gevangenen uit Guantánamo Bay toch voor omstreden militaire tribunalen te berechten. Volgens Human Rights Watch wijkt Obama hiermee „gevaarlijk af van zijn hervormingsagenda”. De omstreden ‘militaire commissies’ werden onder president Bush ingesteld en werden door Obama tijdens zijn campagne gehekeld. Na zijn aantreden schortte Obama lopende processen tegen terreurverdachten op om te onderzoeken of de rechtsgang kon worden herzien. Volgens Obama kunnen de tribunalen hervormd worden, zodat ze toch een „legitiem forum” zijn. Foto AP In this photo taken Wednesday, May 13, 2009 and reviewed by the U.S. military, a Guantanamo detainee pushes his hands against his cell window after seeing a group of journalists who were visiting Guantanamo's Camp 5 maximum-security detention facility, at Guantanamo Bay U.S. Naval Base, Cuba. President Barack Obama says he is restarting U.S. military tribunals for the small number of terrorist suspects among all the detainees held at Guantanamo, though with several new legal protections for defendants. Obama said in a statement Friday that his approach is "the best way to protect our country, while upholding our deeply held values." (AP Photo/Brennan Linsley) Associated Press