George Soros stapt eruit, Warren Buffett erin

Tegenstrijdige signalen van ’s werelds bekendste miljardairs. Warren Buffet is in het eerste kwartaal van dit jaar met zijn beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway Inc. zwaar in de Amerikaanse banken Wells Fargo en US Bancorp gestapt. Hij breidde zijn belang in beide instellingen fors uit.

Tegelijkertijd koos collega-miljardair George Soros met zijn Soros Fund Management LLC voor een tegenovergestelde strategie. Soros vergrootte in het eerste kwartaal zijn positie in retailbedrijven als Home Depot, Wal-Mart Stores en Macy’s Inc en hij stapte juist uit de financiële instellingen als Goldman Sachs en Bank of America.

Soros’ beslissingen zijn terug te vinden in de kwartaalrapportage van zijn fonds. Daarin staat ook dat Soros in totaal een verlies van 2 procent leed op zijn beleggingen in het eerste kwartaal. Dat is nog steeds vele malen beter dan de 11,7 procent die de S&P 500-index in diezelfde periode inleverde.

De beleggingsbeslissingen van Buffetts Berkshire zijn lastiger te achterhalen. Hij deponeerde vrijdag enkele documenten bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurstoezichthouder. Daaruit valt een inkijkje te destilleren van Berkshires huidige portefeuille.

Buffett heeft al meerdere malen geprobeerd om onder de meldplicht van de SEC uit te komen. Volgens hem ondermijnen de verplichte directe rapportages van grote beleggingen van zijn fonds zijn eigen beleggingsstrategie. Beleggers lopen nogal eens blind achter het ‘Orakel van Omaha’ aan en verpesten zijn voorsprong daarmee.