Geen hoge hakken op Akropolis

De Akropolis in Athene beklimmen met hoge hakken was nooit een pretje, maar voortaan is het gewoon verboden. De Griekse minister van Cultuur, Antonis Samaras, wil het dragen van hakken verbieden in de oude theaters, omdat ze een gevaar vormen voor het kostbare marmer en andere stenen in de historische gebouwen.

Er komt ook een verbod op kauwgom en drankjes in de theaters. Overtreders zullen worden verwijderd en bij ernstige gevallen dreigt strafvervolging. Iedereen die betrapt wordt op hoge hakken of kauwgom kauwen krijgt een boete.

Het verbod geldt in de eerste plaats voor het theater van Dionysos en het Odeion van Herodes Atticus. Volgens archeologen zijn de meer dan 350.000 toeristen die jaarlijks het Odeion bezoeken stilaan een bedreiging aan het worden voor het theater met vijfduizend zitplaatsen, dat dateert uit 160 na Christus.

Twee jaar geleden werd al eens 27 kilo kauwgom verwijderd uit het theater. Na een renovatie is het theater sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw weer in gebruik. Van juni tot september heeft er het jaarlijkse Athene Festival plaats.