Floresmensje had erg grote voeten

De orang pendek of eboe gogo, kleine mensen die u vermeldt in het stuk `Prehistorische Floresmensje had erg grote voeten` worden ook genoemd door Antonio Pigafetti, die de eerste reis om de wereld van Magalhaes meemaakte. (Dit is uitgegeven in een Nederlandse vertaling van Théo Buckinx door Atheneum-Polak en Van Gennip, 2001) In hoofdstuk XLII vermeldt Pigafetti dat er op het eiland Caphi (tegenwoordig Gafi) mensen wonen zo klein als dwergen, die erg grappig zijn. Ze heten pygmeeën en zijn met geweld aan de koning van Tadore onderworpen.Het ligt ten zuiden van de Molukken. In hoofdstuk XLV doet hij nog een melding over kleine mensen op het eiland Aruchete, eveneens in de zuidelijke Molukken. `Onze oude loods uit Maluku vertelde ons dat er dichtbij een eiland lag genaamd Aruchete, waar de mannen en vrouwen niet langer zijn dan een el en zulke grote oren hebben dat ze één daarvan tot hun bed maken en zich met het andere toedekken. Ze zijn geschoren en volkomen naakt, ze lopen hard en hebben een schrille, iele stem. Ze wonen in ondergrondse holen. Ze leven van vis en iets wat tussen de boomschors groeit, het is wit en rond en lijkt op een suikerboon; ze noemen het ambulon. We konden het eiland niet naderen door de sterke stromingen en vele klippen.`Deze berichten uit het begin van de 16de eeuw zouden er op kunnen duiden dat er in historische tijden nog wezens als de Floresmens hebben geleefd. Van de grote oren zullen wel geen fossiele resten gevonden kunnen worden, maar ze konden blijkbaar dus wel hardlopen.

Ramón E. du Pré Hoorn

    • Ramon E. du Pré