Emotionele catsuit

Aynouk Tan draagt: Hoofdtooi: Philips Design Probes, niet te koop, www.design.philips.com Catsuit: Philips Design Probes, niet te koop, www.design.philips.com Bril: Maison Martin Margiela via Van Ravenstein, € 390. www.van-ravenstein.nl Zwarte lippenstift en nagellak: webshop www.gothicana.nl € 6.50. Dennis Duijnhouwer Duijnhouwer, Dennis

In 2006 schreef modekunstenaar Hussein Chalayan modegeschiedenis. Hij presenteerde bewegende kleren. Denk aan: een jurk die korter wordt en een hoed met flap die transformeert naar een hoed zonder flap. Chalayan, een ontwerper met interesse in politiek en maatschappij, leek er een statement mee te willen maken. Waarom zien we in de mode zo weinig geavanceerde technologie, terwijl dat zo’n groot onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven?

Collega-ontwerpster Marina Toeters weet uit ervaring dat het te maken heeft met de kloof tussen de wereld van de mode en die van de technici. Sinds een paar jaar werkt ze als intermediair tussen deze disciplines. „Modeontwerpers denken vanuit de consument. Technologen werken vanuit beschikbare kennis. Ze spreken een andere taal.”

Desondanks zijn experimenten in volle gang. In Londen werd onlangs ‘Desiree’ gepresenteerd, een jurk die flirt. Hoe dichterbij een omstander komt, hoe sneller haar elektronische lichten gaan knipperen. En in het kunstcentrum V2 in Rotterdam kan men volgende week T-shirts aanpassen waarop je ‘Twitterstatus’ te zien is.

De technologische trend heeft zich sinds de bijzondere presentatie van Chalayan ook vertaald naar draagbare kledingstukken. De winkels hangen dit voorjaar vol futuristische kleren. Glimmende robotbroeken en strakke, synthetische tops zijn in de mode. Ze zitten lekkerder dan dit catsuit van Philips Design. Het pak is een testversie van een kledingstuk dat je emoties meet. De lichtjes die je op de foto ziet glinsteren, moeten in de toekomst je emotionele staat weergeven. Ze worden dan bijvoorbeeld groen als je jaloers bent.

Tijdens het maken van de foto prikten de elektronen in het catsuit. Ik verheug me op de dag dat dat niet meer zo zal zijn en we met dit soort pakken gewoon de straat op kunnen. Deze trend zal ons bestaan wezenlijk veranderen.

Woensdag 20 mei organiseert V2 een informatie- en discussieavond over draagbare technologie. Zie www.v2.nl.

    • Aynouk Tan