Een oude moord opgelost?

Archeologen hebben in de bergen van Peru, Zuid-Amerika, een heel oud walvisbot gevonden. Met een al even oude haaientand erin. Een witte haai zette de tanden in de kaak van een walvis, en liet één tand achter. Het gebeurde in een zee boven wat nu Peru is. FOTO PALAIOS PALAIOS

Was het moord? Vier miljoen jaar later is er opeens bewijs boven komen drijven. Archeologen hebben in de bergen van Peru, Zuid-Amerika, een heel oud walvisbot gevonden. Met een al even oude haaientand erin. Een witte haai zette de tanden in de kaak van een walvis, en liet één tand achter. Het gebeurde in een zee boven wat nu Peru is.

De walvis overleefde het niet. Maar was het echt moord? Het kan zijn dat de haai in een levende walvis beet. Het kan ook zijn dat de walvis al eerder aan zijn eind was gekomen. Dan heeft de haai alleen maar een dode walvis opgegeten. De haai was een voorouder van de soort die wij nu kennen als de witte haai of mensenhaai – die van de film ‘Jaws’.

    • Frans van der Helm